Politika

Kristić: ‘Želimo osloboditi plaćanja članarine svako dijete koje se bavi sportom’

Kristić: 'Želimo osloboditi plaćanja članarine svako dijete koje se bavi sportom'

Kandidat za gradonačelnika Dubrovnika Maro Kristić (MOST) ovog je petka na konferenciji za medije predstavio dio predizbornog programa koji se tiče dubrovačkog sporta, njegovih izazova i prilika koje je moguće ostvariti. Istaknuo je kako je globalna pandemija ostavila negativan odjek na gradski proračun, a iz kojeg se djelomično financira dubrovački sport. Naveo je i da je sportska infrastruktura u vrlo lošem stanju te da nedostaje veliki broj sportskih objekata.
-Ova aktualna gradska uprava obećala je uložiti 100 milijuna kuna u sport. Ono što smo dobili u četverogodišnjem razdoblju je strategija razvoja sporta, i skromna, ali dobrodošla ulaganja u dubrovački sport kao što je izgradnja nogometnog terena s umjetnom podlogom u Gospinom polju i završetak sanacije hostela i gradskog bazena. To je 10 posto od onoga što je gradska uprava obećala realizirati – rekao je Kristić. Naglasio je da je pravo na bavljenje sportskim aktivnostima jedno od temeljnih prava svake osobe. Jedan od glavnih problema je, kako kaže, to što su sportske dvorane u školama zatvorene, posebno tijekom ljetnih mjeseci. Smatra da ih treba otvoriti i staviti na raspolaganje sportskim klubovima. Također, naveo je još jedan problem.
-Mladi su baza svakog društva, ne samo sportskih klubova i društava. Kriza je ostavila posljedice na kućne budžete i roditelji ne mogu plaćati članarine svojoj djeci. Založit ćemo se da Grad Dubrovnik u potpunosti oslobodi plaćanja članarina svako dijete koje se bavi sportom. Nije riječ o velikim iznosima novca – rekao je Kristić te dodao da će kriza dovesti do gašenja sportskih klubova. Kaže da je rješenje za izlazak iz teške situacije udruživanje sportskih klubova.
-Uskoro će se, nakon ovih izbora, osnovati sportsko društvo u Dubrovniku koje će biti temelj za udruživanje klubova u nova sportska društva i za uključivanje većeg broja mladih u sport – rekao je Kristić, ne otkrivajući pritom detalje.
Kandidat za zamjenika gradonačelnika Tonči Skvrce naveo je da se po pitanju dubrovačkog sporta nudi nova financijska perspektiva, a to su EU fondovi. Osim navedene financijske perpspektive, postoji i mogućnost financiranja kroz natječaje Ministarstva turizma i sporta.
-Unutar DURA-e, DUNEA-e ili Upravnog odjela za EU fondove i regionalni razvoj moramo osnovati kreativnu kliniku koja bi bila potpora sportskim klubovima i udrugama u pisanju i pripremi projekata. Njen glavni zadatak bio bi praćenje natječaja u najavi, prijava, pisanje, apliciranje i realizacija projekata – naglasio je Skvrce. Naveo je i ideje o sportskim projektima koje bi Dubrovnik trebao imati, a to su sportski (ili samo plivački rehabilitacijski) centar za djecu s poteškoćama u razvoju i za starije osobe, zatim biciklistička staza te park šetnica.
Božo Primić i Marko Bautović govorili su o tome kako poboljšati sportski turizam i produžiti ga na zimske mjesece. Smatraju, među ostalim da je potrebno uspostavljanje suradnje Grada Dubrovnika s motociklističkim organizacijama iz Europe i regije. Također, navode da treba proglasiti ‘no take’ zonu na području oko sv. Andrije za potrebe ronilačkog turizma, kao i izgraditi multifunkcionalni kongresno izložbeni sportski centar u Srebrenom. Dubrovnik bi trebao biti baza za cjelogodišnje pripreme sportaša, ali i da ih treba koristiti za promociju Dubrovnika.

Izbori 2021.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist