Zanimljivosti

Očišćena zelena površina ispod platana na Pilama

Naša gradska uprava počela je uređivati Grad, no još puno toga treba dovesti u red i riješiti niz komunalnih problema. O svemu tome duList piše još od ožujka, a u suradnji s našim građanima izlazimo na teren i upozoravamo na ono što bi se trebalo riješiti i što ne služi na čast našem lijepom Gradu. 

A, djelatnici dubrovačkog Vrtlara i splitske tvrtke Jadro očistili su zelenu površinu ispod platana na Pilama, zaštićenog spomenika parkovne arhitekture, inače najprometnije kontaktne zone povijesne jezgre, a platanu stvorili povoljniji životni uvjeti, navode iz gradske uprave.

Pitanje je samo jesu li se ipak malo kasno sjetili, jer nam turisti već nekoliko vikenda u velikom broju dolaze i posjećuju Dubrovnik. 

Osim otpada koji su na ovoj zelenoj površini ostavili neodgovorni pojedinci uklonjene su usahnule biljke, a sam platan i postojeće zdrave biljke su prihranjene te će se redovitim navodnjavanjem i obogaćivanjem tla nastaviti održavati u izvrsnom stanju.

Nadzor radova je po dogovoru Vrtlara i Jadra izvršio jedan od najvećih dubrovačkih neovisnih stručnjaka za obnovu izvornih mediteranskih parkova, krajobrazni arhitekt Muzafer Bračković.  

Uređenje Pila, koje je započelo postavljanjem petunija na stupove javne rasvjete i obnovom kamenih pločnika i stubišta u okolnim ulicama, će se nastaviti drugim projektima iz djelokruga Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu. Uskoro se planira zamjena betonskog pločnika na sjevernoj strani kolnika kamenim, primjerenijim neposrednoj blizini povijesne jezgre te adekvatno omogućavanje pristupa dovoljnim količinama zraka i vode korijenju platana na Brsaljama, bez zadiranja u realizirano arhitektonsko rješenje sukladno usvojenoj prostorno-planskoj dokumentaciji. Također će se u najskorijem roku očistiti i adekvatnoj javnoj namjeni privesti gornji dio zelene površine na Pilama iznad platana oko kojeg je prostor očišćen u  akciji.

Grad Dubrovnik posebno pozdravlja angažman i koordinirano djelovanje svih nadležnih institucija za skrb o kulturnoj i parkovnoj baštini te se zahvaljuje Ministarstvu zaštite okoliša i Dubrovačko-neretvanskoj županiji na davanju suglasnosti za čišćenje u vrlo kratkom roku, navodi se.

A mi se nadamo kako će se navedeno i provoditi, a ne se za par mjeseci ponovno zapustiti, što nije rijedak slučaj u našem Gradu. 
 

Pročitajte još

SAMO PRISTIŽU! Devedest metara duga jahta ‘Lauren L’ u blizini povijesne jezgre

Dulist

Otvorene prijave za Ljetnu škole teologije u Dubrovniku

Dulist

Mladi dubrovački robotičari osvojili 3. mjesto na RoboCup Junior Zagreb 2021

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija