Aktualno

Očekuje se smanjenje BDP-a za 1 posto

Ekonomski institut Zagreb (EIZ) procjenjuje da će se hrvatski BDP u 2012. godini smanjiti za oko 1,0 posto.

Nešto povoljnija kretanja u zemljama eurozone i prvi efekti poduzetih reformi u domaćem gospodarstvu trebali bi omogućiti blagi oporavak u 2013. uz rast BDP-a od 1,2 posto. 

Raspoloživi mjesečni pokazatelji o kretanjima u realnom sektoru početkom ove godine ukazuju na daljnje smanjivanje aktivnosti (izvoz, industrijska proizvodnja, trgovina na malo, građevinarstvo), a osjetno je povećana stopa nezaposlenosti. S obzirom na to, hrvatsko je gospodarstvo ponovno ušlo u recesiju, navode iz EIZ-a, a prenosi hrt.hr.

Smanjenje zaposlenosti, pad raspoloživog dohotka, zajedno s negativnim raspoloženjem potrošača i višim cijenama zbog porasta stope PDV-a, mogli bi dodatno smanjiti realnu potrošnju stanovništva, a iz Instituta očekuju i osjetno smanjivanje državne potrošnje. 

Investicije bi i u ovoj godini mogle zabilježiti pad. Vanjskotrgovinski sektor suočen je sa značajnim problemima, a privatizacija i restrukturiranje brodogradnje zasigurno će imati negativne posljedice na izvoz, pa u EIZ-u predviđaju pad i izvoza i uvoza, uz smanjivanje deficita tekućeg računa platne bilance na 0,6 posto BDP-a s prošlogodišnjih 1 posto.

Inflacija će nešto porasti zbog promjena u poreznom sustavu, rasta cijena goriva kao i administrativno određenih cijena struje, plina, vode i gradskog prijevoza te bi se ove i iduće godine mogla zadržati na oko 2,5 posto.

Stopa nezaposlenosti mogla bi na razini prosjeka godine iznositi 18,3 posto (prošle 17,8 posto), a ako se ostvari prognozirani rast BDP-a u 2013., to bi moglo dovesti do poboljšanja situacije na tržištu rada i smanjivanja nezaposlenosti.

foto: www.shutterstock.com

Pročitajte još

OSLOBOĐENJE GOLUBOVA KAMENA Trideset godina poslije…

Dulist

Venecija od iduće godine naplaćuje ulaz za jednodnevne posjetitelje

Dulist

Franković: ’36 Imoćana dalo je svoj život da bi se ovaj kraj danas mogao zvati hrvatskim’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija