Aktualno

6 kilometara dug tunel i kružni tok kod Neuma

Nakon što je hrvatska Vlada odgodila gradnju Pelješkog mosta i rekonstrukciju ceste preko Pelješca, krenulo se u realizaciju planova gradnje cestovnog koridora preko Bosne i Hercegovine.

Po tom pitanju u četvrtak bi u Zagrebu ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić i njegov bosanskohercegovački kolega Damir Hadžić trebali službeno otvoriti temu gradnje cestovnog koridora koji bi spojio dubrovačko područje.
Zasad nitko od nadležnh u Hrvatskoj ne želi govoriti o tome što će Hrvatska predložiti.

Prema neslužbenim informacijama koje Jutarnji list raspolaže, u Hrvatskim cestama je napravljen prijedlog cestovnog rješenja koji će ministar Hajdaš Dončić predložiti svom BiH kolegi. Navodno se predlaže gradnja tunela koji bi počinjao i završavao u Hrvatskoj bez mogućnosti izlaska na teritorij BiH. Riječ je o tunelu s dvije cijevi koji bio dugačak oko šest kilometara.

Prijedlog Bosne i Hercegovine prošlog mjeseca iznio je pomoćnik tamošnjeg ministra prometa Izet Bajrambašić rekavši da BiH predlaže gradnju zatvorenog koridora kroz područje Neuma. Koridor bi bio dugačak oko šest kilometara i protezao bi se između granica dviju država. Prema tom prijedlogu, osam kilometara od Neuma bio bi napravljen veliki kružni tok. Jedan krak kružnog toka išao bi prema BiH, a drugi prema Dubrovniku. Koridorom prema Dubrovniku putovalo bi se bez zaustavljanja i bio bi potpuno zatvoren i pokriven videonadzorom. Isti kružni tok bio bi sagrađen i nakon izlaska iz BiH.

Prema prijedlogu BiH, zatvoreni koridor bio bi dan Hrvatskoj na koncesiju koja bi njime upravljala. Dogovor Hrvatske i BiH trebat će odobriti i Europska komisija jer će nakon ulaska u schengenski sustav nadzora granice Hrvatska biti vanjska granica EU. U slučaju realizacije prijedloga, schengenska granica Unije bila bi prekinuta kod Neuma i ponovno bi se uspostavljala oko šest kilometara dalje – piše Jutarnji.hr
 

Pročitajte još

PROVJERILI SMO ŠTO SE DOGAĐA NA LAPADSKOJ PLAŽI Uljepšavanje Copacabane ili betoniranje?

Dulist

Psi i dalje čekaju na Žarkovici! Ističe zadnji zadani rok…

Dulist

‘Jednom Grof – uvijek Grof’: Održana skupština specijalne jedinice, predsjednik Nikica Lazarević

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija