Zanimljivosti

OBJAVLJENA NOVA LISTA ADAC-a: Među 11 zemalja EU Hrvatska je najskuplja

c Kamp Solitudo 12

Hrvatska je popularno, ali i najskuplje odredište za kampiranje prema listi koju je objavio njemački auto klub (ADAC), prenosi Fenix.

Sezona kampiranja u Europi počinje najkasnije za Uskrs i tisuće Nijemaca odlaze na odmor. Iako je kampiranje još uvijek relativno jeftino u usporedbi s hotelskim odmorom, ova vrsta odmora također je postala skuplja.

Prema posljednjoj analizi Pincampa, portala za kampiranje ADAC-a, naknade za kampove za 2023. porasle su u prosjeku za sedam posto diljem Europe. Sukladno tome, obitelj s djetetom plaća u ljetnoj sezoni u prosjeku 55,70 eura po noći na parceli na kojom mogu koristiti struju i tuš. Lani je bilo 52 eura.

Turisti u Hrvatskoj, pak, moraju duboko posegnuti u džep jer je popularna jadranska zemlja s poskupljenjem od 15 posto postala je najskuplja kamping destinacija. Kampisti u Španjolskoj, Austriji i Njemačkoj također moraju prihvatiti velika poskupljenja od deset do jedanaest posto.

To ne znači da je kampiranje svugdje poskupjelo. Usporedbom 11 najpopularnijih zemalja za kampiranje u Europi pokazalo se da je jedna država pojeftinila čak deset posto nego lani: Velika Britanija. U usporedbi s drugim europskim zemljama, kampisti ove godine mogu pronaći relativno jeftin smještaj u kampovima.

U nastavku pročitajte koliko obitelj koja se sastoji od dvije odrasle osobe i desetogodišnjeg djeteta mora platiti noćenje za parcelu sa strujom i sanitarnim čvorom s tušem te koliko je poskupljenje u odnosu na dosadašnje godina.

1. Hrvatska: 69,30 eura po parceli po noćenju

Hrvatska je prvi put u 2023. najskuplja kamping destinacija u Europi. Prema istraživanjima Pincampa, ondje su cijene u prosjeku porasle za 15 posto. To ne ovisi samo o visokoj kvaliteti kamping ponude na mjestu, već vjerojatno i o prelasku na euro. Od 1. siječnja 2023. tamo se ne plaća kunama.

2. Italija: 65,80 eura

3. Švicarska: 65,70 eura po parkirnom mjestu po noćenju

4. Španjolska: 60,30 eura po parceli po noćenju

5. Austrija: 55,80 eura po parkirnom mjestu po noćenju

6. Danska: 53 eura po parceli po noćenju

7. Nizozemska: 52,60 eura po parceli po noćenju

8. Francuska: 49 eura po parceli po noćenju

9. Velika Britanija: 47,10 eura po parceli po noćenju

10. Njemačka: 42,60 eura po parkirnom mjestu po noći

11. Švedska: 39 eura po parceli po noćenju

Pročitajte još

[FOTOGALERIJA] Navijačka groznica u Ljetnom kinu Lapad

Dulist

MEĐUNARODNI DAN JOGE Proslava u nedjelju na Lokrumu

Dulist

POVIJEST NOGOMETA U KONAVLIMA Prvu loptu na Grudu je donio Marko Radonić 1918.

Dulist