Zanimljivosti

OBJAVLJENA NOVA LISTA ADAC-a: Među 11 zemalja EU Hrvatska je najskuplja

Hrvatska je popularno, ali i najskuplje odredište za kampiranje prema listi koju je objavio njemački auto klub (ADAC), prenosi Fenix.

Sezona kampiranja u Europi počinje najkasnije za Uskrs i tisuće Nijemaca odlaze na odmor. Iako je kampiranje još uvijek relativno jeftino u usporedbi s hotelskim odmorom, ova vrsta odmora također je postala skuplja.

Prema posljednjoj analizi Pincampa, portala za kampiranje ADAC-a, naknade za kampove za 2023. porasle su u prosjeku za sedam posto diljem Europe. Sukladno tome, obitelj s djetetom plaća u ljetnoj sezoni u prosjeku 55,70 eura po noći na parceli na kojom mogu koristiti struju i tuš. Lani je bilo 52 eura.

Turisti u Hrvatskoj, pak, moraju duboko posegnuti u džep jer je popularna jadranska zemlja s poskupljenjem od 15 posto postala je najskuplja kamping destinacija. Kampisti u Španjolskoj, Austriji i Njemačkoj također moraju prihvatiti velika poskupljenja od deset do jedanaest posto.

To ne znači da je kampiranje svugdje poskupjelo. Usporedbom 11 najpopularnijih zemalja za kampiranje u Europi pokazalo se da je jedna država pojeftinila čak deset posto nego lani: Velika Britanija. U usporedbi s drugim europskim zemljama, kampisti ove godine mogu pronaći relativno jeftin smještaj u kampovima.

U nastavku pročitajte koliko obitelj koja se sastoji od dvije odrasle osobe i desetogodišnjeg djeteta mora platiti noćenje za parcelu sa strujom i sanitarnim čvorom s tušem te koliko je poskupljenje u odnosu na dosadašnje godina.

1. Hrvatska: 69,30 eura po parceli po noćenju

Hrvatska je prvi put u 2023. najskuplja kamping destinacija u Europi. Prema istraživanjima Pincampa, ondje su cijene u prosjeku porasle za 15 posto. To ne ovisi samo o visokoj kvaliteti kamping ponude na mjestu, već vjerojatno i o prelasku na euro. Od 1. siječnja 2023. tamo se ne plaća kunama.

2. Italija: 65,80 eura

3. Švicarska: 65,70 eura po parkirnom mjestu po noćenju

4. Španjolska: 60,30 eura po parceli po noćenju

5. Austrija: 55,80 eura po parkirnom mjestu po noćenju

6. Danska: 53 eura po parceli po noćenju

7. Nizozemska: 52,60 eura po parceli po noćenju

8. Francuska: 49 eura po parceli po noćenju

9. Velika Britanija: 47,10 eura po parceli po noćenju

10. Njemačka: 42,60 eura po parkirnom mjestu po noći

11. Švedska: 39 eura po parceli po noćenju

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1806. Francuzi okupirali Dubrovnik da spriječe njegov pad u ruske ruke

Dulist

MNOGIMA SE GADI Ova supernamirnica pomaže pri gubitku kilograma

Dulist

Znate li kojeg datuma se rodi najviše djece?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija