Kultura

OBJAVLJENA KNJIGA Svjedočanstvo o Gradu ispričano kroz život i rad liječnika iz obitelji Bibica

OBJAVLJENA KNJIGA Svjedočanstvo o Gradu ispričano kroz život i rad liječnika iz obitelji Bibica

Knjiga Bibice – priča o Gradu kroz djelovanje liječnika iz obitelji Bibica, autora izv. prof. dr. sc. Ane Bakija-Konsuo, spec. dermatovenerologije na preddiplomskom studiju Sestrinstvo i diplomskom studiju Kliničko sestrinstvo Sveučilišta u Dubrovniku i mr. sc. Ivice Vučaka, dr. med. iz Zagreba, upravo je izašla iz tiska u izdanju Medicinske naklade Zagreb, a uskoro će biti objavljena i na engleskom jeziku.

Ovo vrijedno znanstveno djelo namijenjeno je studentima na kolegijima na kojim autorica Bakija-Konsuo predaje (kolegij preddiplomskog studija Sestrinstva Izabrana poglavlja iz povijesti medicine i sestrinstva te diplomskog studija Kliničko sestrinstvo Povijest medicine) te znanstvenoj i stručnoj javnosti, ali i široj društvenoj zajednici kao jedan od izvora gdje mogu pronaći brojne znanstvene činjenice iz prošlosti Dubrovnika.

Knjiga prati život i rad četvorice liječnika iz dvije obitelji istog prezimena Bibica koji su djelovali krajem 19. i u prvoj polovici 20. stoljeća. Njihovo djelovanje u Dubrovniku značajno je u sagledavanju povijesti medicine i razvoja medicinske struke, a prikaz njihovih brojnih društvenih i sportskih aktivnosti vrijedan je prinos u stvaranju slike o dubrovačkom životu i prilikama krajem 19. i tijekom prve polovine 20. stoljeća.

Djelovanje predstavnika obitelji Bibica svakako je dio dubrovačke povijesti, posebice medicinske, a približavanje i upoznavanje i tog manje poznatog dijela doprinos je gradbi cjelokupne zgrade dubrovačke prošlosti.

– Jer povijest nam ne služi samo kako bismo o njoj čitali, nego i kako bismo iz nje iščitavali i sadašnjost i budućnost. Bogata medicinska povijest našega Grada obvezuje nas i trebali bi je poznavati i poštovati kao ishodište i temelj našeg budućeg djelovanja kako bismo, možda barem malim dijelom sebe, ostavili traga za one koji dolaze poslije nas – ističe autorica izv. prof. dr. sc. Ana Bakija-Konsuo.

Priča o članovima obitelji Bibica svakako je i priča o gradu i njegovim ljudima, priča o životima i ljudskim sudbinama u jednom vremenu, uokvirena kontekstom onodobnih povijesnih, društvenih i političkih mijena. Svjedočanstvo je to o ljudima koji su svoj poziv i svoje emocije vezali uz Grad i tako na najbolji mogući način sudjelovali u stvaranju njegova identiteta, obogativši njegovu svakodnevicu i ostavljajući trag u njegovoj bogatoj prošlosti.

Recenzenti knjige su prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić i prof. dr. sc. Amir Muzur.

– Ovo je još jedan spomenik, svjedočanstvo o gradu koji počiva na višestoljetnoj urbanoj kulturi kojom se može pohvaliti malo koji grad Hrvatske. To je toliko topla priča – o medicini, o produhovljenim familijama, da se čitatelj mora identificirati s njome i osjetiti se ponosnim Dubrovčaninom – napisao je Muzur.

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist