DuList IN

Obitelj Farac stvorila je moderan i nosiv medaljon u čast Parcu

Obitelj Farac stvorila je moderan i nosiv medaljon u čast Parcu

‘Farac Filigree & Fine Jewelry’ je kreativna priča koju je Korčulanin s dubrovačkom adresom Marko Farac prošle godine pokrenuo sa suprugom Mirnom. U svojoj je radioni dosad izradio predivne, oku itekako zanimljive primjere tradicijskog nakita, s jednim modernim pristupom. Nama su nedavno pozornost privukli medaljoni s likom našeg Parca za koje smo sigurni kako bi ih brojni imali su svojoj kolekciji nakita. No, s našim smo sugovornikom u razgovoru krenuli od početaka, dotaknuli smo se Feste sv. Vlaha, ali i ostalih vrijednih rukotvorina koje se mogu pronaći u njihovoj butizi.

Obitelj Farac stvorila je moderan i nosiv medaljon u čast Parcu

Kako je krenula Vaša kreativno-poduzetnička ‘pustolovina’?
Moja kreativno-poduzetnička pustolovina je zapravo započela prije nekih 13 godina. Godine 2009. sa sestrom sam otvorio butigu u Gradu gdje smo počeli prodavati vlastiti nakit i od tada raste moja ljubav prema zlatarskom zanatu. Počeci su nam bili skromni, ali moja strast za učenjem i napredovanjem dovela me do danas sjajno opskrbljene radione u kojoj se, kako ja to volim reći, sve može napraviti. ‘Farac Filigree & Fine Jewelry’ je mali tim – trenutno samo nas petero. Supruga i ja smišljamo dizajne, ja sam u radioni u izradi nakita od plemenitih metala, Mirna ga kombinira s kamenjima, a kolegice i kolega nam u svemu tome pomažu. Osim toga nas dvoje radimo i sto drugih stvari koje ovaj posao zahtijeva – vizualni identitet, Instagram, Webshop, marketing, suradnje s drugim malim poduzetnicima… Tako da uz troje mališana imamo doslovno pune ruke posla.

Obitelj Farac stvorila je moderan i nosiv medaljon u čast Parcu

Vaš nakit priča jedinstvenu priču o tradiciji s jednim modernim pristupom.
Tradicijski nakit ovog kraja je priča za sebe. Njegova bezvremenska ljepota i majstorski dizajn su nešto što me apsolutno fascinira i što do u detalje prostudiram kad god mi se pruži prilika. Tehnike izrade ovakvog nakita su puno zahtijevnije od većine drugih tehnika u zlatarstvu. Potrebna je velika preciznost, mirna ruka i strpljenje. Zato sam posebno ponosan na svaki komad tradicijskog nakita koji napravim. Međutim, izrada samog tradicijskog nakita ne ostavlja puno mjesta kreativnosti i zato to i nije moj jedini fokus. Volim starom dizajnu dati novo ruho, malo ga redizajnirati s ponekim modernim detaljem… Isto tako modernim komadima volim dodati filigranske detalje. Ili pak napraviti nešto potpuno drugačije, inspirirano prirodom i svime što me okružuje. Iskreno, i meni i supruzi se u glavi stalno motaju svakakve nove ideje, samo nemamo dovoljno sati u danu.

Obitelj Farac stvorila je moderan i nosiv medaljon u čast Parcu

Čemu se u svom radu odnosite s posebnom pozornošću?
Posebnu pozornost pridajem detaljima. Bitno mi je dati ljudima odličnu kvalitetu za koju ću raditi više, ali u konačnici biti miran i sretan jer znam da sam dao sve od sebe. Ja sam takav da radije neću nešto prodati ako mislim da nije dovoljno dobro. Ako mi nešto ne ide, nastavit ću pokušavati sve dok ne uspijem i dok ne usavršim to što radim. Vjerujem da uvijek ima mjesta za napredak, uvijek se ima nešto novo za naučiti, a ja u tome uživam. Baš sam prije nekoliko mjeseci završio još jedan tečaj u Italiji, ovaj put za usavršavanje postavljanja dragih kamenja.

Pažnju su nam privukle ogrlice s medaljonima našeg Parca. Zbog čega ste se odlučili na izradu ovog jedinstvenog nakita i što ga obilježava?
Sv. Vlaho je simbol Dubrovnika i ima tu neku posebnu moć koju svi mi koji živimo ovaj Grad možemo osjetiti. Zato smo mu htjeli odati počast pa smo napravili moderan i nosivi medaljon, amajliju koja će svome vlasniku, tj. vlasnici biti posebno drag komad nakita, a tko zna možda im donese sreću i zaštitu. Za ovogodišnju Festu smo predstavili limitiranu kolekciju medaljona ukrašenu poludragim kamenjem i biserima.

Što se, osim navedenog, može još pronaći u Vašoj maloj butizi?
U našoj maloj butizi u Ulici od Buže osim nakita od plemenitih metala koji izlazi iz naše radione, prodajemo još i nakit od bisera, koralja, poludragog kamenja koji također sami osmišljavamo i nižemo. Naše vrijedne kolegice nam u tome puno pomažu, tako da vam na licu mjesta mogu prilagoditi nakit baš po vašim željama. One vam također mogu izmjeriti veličinu prstena za primjerice vere ili zaručničke prstene koje izrađujem po narudžbi, a po želji budući mladenci mi se mogu čak i pridružiti u radioni te sami sudjelovati u izradi svojih prstena.

Obitelj Farac stvorila je moderan i nosiv medaljon u čast Parcu

O koliko zahtjevnom procesu izrade nakita govorimo te koliko Vam prosječno treba vremena za izradu određenog komada nakita?
To je teško reći. Svaki komad nakita je drukčiji i zahtjeva drukčiji pristup. Rezanje, lotanje, turpijanje, brušenje, poliranje, postavljanje kamenja, galvaniziranje samo su neke od tehnika kojima se služim. Za pripremu materijala za izradu nakita treba vremena. Ako moram, na primjer, izvlačiti žicu, uvijek ću napraviti više i možda potrošiti cijeli dan samo na to. Isto tako, rijetko kad radim samo na jednom komadu nakita, obično u isto vrijeme radim više različitih stvari jer na taj način najviše uštedim na vremenu i puno sam produktivniji.

Zanimljivo je kako ste upravo Vi gospodine Marko zaslužni za sve fotografije nakita koje možemo vidjeti na službenim stranicama, a nerijetko se kao model može pronaći Vaša supruga. Je li fotografija još jedna ljubav kroz koju izražavate kreativnost?
Da, kako sam već rekao, moja supruga i ja smo stalno puni ideja. Oboje smo kreativni, oboje volimo fotografiju, a i najbolje se kontamo pa onda uvijek i taj dio posla zajedno odradimo. S jedne strane je super što imamo opremu, znanje, oko i volju za fotografiju, ali s druge pak strane ne stižemo se time baviti niti približno onoliko koliko bismo htjeli i trebali. Zato planiramo ubuduće tu i tamo to prepustiti nekom drugom.

Obitelj Farac stvorila je moderan i nosiv medaljon u čast Parcu

Sjećate li se možda nekog dragog komentara kojeg ste dobili od kupca ili nekog posjetitelja?
Svaki zadovoljan kupac i svaka pohvala mi puno znače. Volim upoznavati ljude, ugostiti ih u svojoj radioni, čuti njihove priče i onda im izraditi nešto baš posebno i unikatno. Kad mi ukažu takvo povjerenje, to mi je velika čast. A ponekad i najmanja sitnica, možda samo popravak nekog voljenog starog komada nakita, ljude toliko obraduje i stavi im osmijeh na lice i to mi bude najveća nagrada.

Obitelj Farac stvorila je moderan i nosiv medaljon u čast Parcu

Obitelj Farac stvorila je moderan i nosiv medaljon u čast Parcu

Obitelj Farac stvorila je moderan i nosiv medaljon u čast Parcu

Obitelj Farac stvorila je moderan i nosiv medaljon u čast ParcuObitelj Farac stvorila je moderan i nosiv medaljon u čast Parcu

Pročitajte još

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović

[VIDEO] Silente objavio novi singl. Sviđa li vam se?

Dulist