Zanimljivosti

Novogodišnje odluke: posao,edukacija i veća zarada

Novogodišnje odluke: posao,edukacija i veća zarada

Koje su nam blagdanske želje, kakve novogodišnje odluke donosimo i u kojoj ih se mjeri držimo, portal MojPosao istražio je na više od 200 ispitanika.

Zajednička želja zaposlenih i nezaposlenih ispitanika je (novi) posao
Bilo da su zaposleni ili nezaposleni, ispitanicima je najveća blagdanska želja pronalazak (novog) posla – 71% nezaposlenih i 29% zaposlenih priželjkuje (novi) posao. Zaposlenim ispitanicima drugo mjesto dijele poboljšanje poslovanja tvrtke u kojoj rade (20%) i napredovanje (20%), dok nezaposleni osim posla priželjkuju usavršavanje (9%).
Dok zaposleni ispitanici nisu skloni promjenama u profesionalnom dijelu života te im je na dnu popisa želja promjena karijere (4%), nezaposleni ispitanici najmanje žele pokretati vlastiti posao (3%).

Zanimljivo je da podjednaki udio žena (39%) i muškaraca (40%) želi (novi) posao, dok muškarci u većoj mjeri priželjkuju napredovanje – skoro trećina (29%) muškaraca navodi kao blagdansku želju napredovanje, dok istu želju navodi tek 14% žena.
40% ispitanika ostvarilo svoje novogodišnju odluku za 2013. – pronalazak (novog) posla
Polovica ispitanika prošle godine nije donijela nikakvu novogodišnju odluku (51%), dok ih se 49% ipak 'odvažilo' na taj korak. Ispitanici koji nisu donijeli novogodišnju odluku to nisu učinili prvenstveno zato jer smatraju da se odluke moraju donositi tijekom cijele godine stoga ne vide razloga da donose odluke isključivo na određeni datum.

Od ispitanika koji su prošle godine donijeli novogodišnju odluku, njih više od polovice (57%) izjavilo je da je ta odluka bila vezana za posao i karijeru, dok ih je 43% donijelo odluke vezano za privatni život.
Profesionalna novogodišnja odluka najviše se odnosila na pronalazak (novog) posla (54%), zatim na uspostavljanje novih poslovnih kontakata (18%) i na pronalazak (boljeg) posla (14%). Ispitanici su se najmanje 'obvezali' na bolju ravnotežu poslovnog i privatnog života (1%) i na promjenu dosadašnjeg ponašanja na radnom mjestu (1%).

Na pitanje jesu li ispunili svoju novogodišnju odluku, čak 42% ispitanika navodi da su ispunili svoju privatnu odluku, a 40% ih navodi da su ispunili svoju profesionalnu odluku. Petina ispitanika (20%) još je u procesu ispunjavanja privatne odluke (20%), dok malo više od njih petine (23%) još uvijek 'radi' na svojoj poslovnoj novogodišnjoj odluci.

Obzirom na stupanj obrazovanja, visokoobrazovani ispitanici (54%) ozbiljnije pristupaju izvršenju donesenih odluka.
Najviše ispitanika koji nisu ispunili novogodišnju odluku vezanu za posao i karijeru priznaje da im nije bilo važno ostvariti donesenu odluku (29%), dok ih 21% nije računalo na zapreke koje su ih zatim spriječile da ispune svoju odluku.
Da nisu dobro planirali kada su donosili odluku za 2013. godinu priznaje 13% ispitanika. Najmanje ispitanika (3%) navodi da nisu nikome morali odgovarati za neuspjeh pa se nisu ni osjećali motiviranim.
Najmanje ispitanika u 2014. želi si dodatni posao
Kada su u pitanju odluke za 2014. godinu, polovica ispitanika (51%) će se 'odvažiti' na donošenje novogodišnje odluke, dok ih 25% ne namjerava to učiniti, a 24% ispitanika još ne zna.

Nezaposleni ispitanici (60%) će u većoj mjeri ove godine donijeti novogodišnju odluku nego što će to učiniti zaposleni ispitanici (45%).
Iako, su visokoobrazovani ispitanici 'ozbiljniji' pri provođenju donesenih novogodišnjih odluka, ispitanici sa srednjom (53%) i višom (58%) stručnom spremom u većoj mjeri donose novogodišnje odluke vezane uz profesionalni život nego ispitanici s visokom stručnom spremom (46%).

Od ispitanika koji će donijeti novogodišnju odluku vezano za profesionalni život, najviše će ih se odlučiti pronaći (bolji) posao (45%). U  2014. fokus na usavršavanje i edukaciju imat će 15% ispitanika, dok će ih 13% 'raditi' na većoj zaradi. Najmanje ispitanika (2%) odlučilo je u 2014. pronaći dodatni posao.

Nezaposleni ispitanici u 2014. za cilj si postavljaju pronalazak posla (73%), usavršavanje i edukaciju (12%) te veću zaradu (8%). Iste ambicije imaju i zaposleni ispitanici.

Čak 44% ispitanih smatra da redovito donošenje novogodišnjih odluka ne povećava motivaciju za njihovu realizaciju, dok je suprotnog mišljenja 39% ispitanika, a njih 17%  nema mišljenje o navedenoj tvrdnji.

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist