DuList IN

NOVI USPJEH LJETNE ŠKOLE FILMA ŠIPAN ‘Ljetna lektira’ najbolji igrani film na državnoj Reviji

Na netom završenoj državnoj Reviji filmskog stvaralaštva djece, koja se ove godine s bazom na Malom Lošinju održala uglavnom u on line formi, prošlogodišnji film radionice igranog Ljetne škole filma Šipan filma osvojio je prvo mjesto u kategoriji igranog filma.

Film “Ljetna lektira“ je nastao na 16. Ljetnoj školi filma Šipan 2019. pod mentorstvom Zorana Zoke Ćatića i Mirze Ajnadžića, a u produkciji Mira Bronzića i Nilsa Neuberta. Polaznici radionice koji su po sistemu od ideje do premijere osmislili, režirali, snimili i montirali ovaj petnaestominutni film bili su: Ivo Krističević, Petra Bibica, Đive Đurović, Ivan Marković, Antonija Đurković, Klara Bašić, Ante Urđević, Zita Marković, Pero Boroje, Andrea Đurović, Nika Bibica, Margita Labaš, Maro Simunović i Lara Marčinko.
Revija se održavala online i u Malom Lošinju od 1. do 4. listopada. Revija filmskog stvaralaštva djece najveća je i najstarija dječja filmska manifestacija u Hrvatskoj. Ove godine zajednički su je organizirali Hrvatski filmski savez, OŠ Maria Martinolića Mali Lošinj i Pučko otvoreno učilište Mali Lošinj.

Za program 58. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece prijavljeno je čak 245 filmova autora osnovnoškolskog uzrasta. U progam konkurencije odabrano je 86 radova u 6 kategorija od kojih je 22 animiranih, 11 dokumentarnih i 19 igranih filmova. Ostale kategorije broje 13 radioničkih, 12 filmova u slobodnom stilu te 9 TV reportaža.

Nagrade na Reviji dodijelio je stručni ocjenjivački sud: redateljica Čejen Černić Čanak, animatorica Petra Zlonoga te novinarka i savjetnica u uredu pravobraniteljice za djecu Maja Flego. Uz njih, o nagradama je odlučivao i ocjenjivački sud djece iz Malog Lošinja.

Ova, još jedna u nizu, nagrada za vrijedne male šipanske filmaše svakako je poticaj na daljnji rad. Filmovi sa ovogodišnje 17. Ljetne škole filma Šipan koja se, podsjetimo, poštujući sve epidemiološke standarde i uvjete ipak održala ovog ljeta već su spremni za Reviju sljedeće godine, a isto tako i za domaće i međunarodne festivale među kojim ja prije svega i nadolazeći Festival filmskog stvaralaštva djece i mladih zemalja Mediterana – DUFF gdje je u jaku međunarodnu konkurenciju također ušao film „Ljetna Lektira“, a uz udrugu Luža i Kinematografe Dubrovnik Škola filma Šipan je jedan od organizatora festivala.

Pročitajte još

‘Sančo’ izbacio prvu zbirku pjesama

Dulist

OTVARANJE U SUBOTU Pogledajte što vas sve čeka na Šarenoj zimi u Uvali

Dulist

Dubrovački steperi su viceprvaci svijeta!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija