DuList IN

NOVI USPJEH LJETNE ŠKOLE FILMA ŠIPAN ‘Ljetna lektira’ najbolji igrani film na državnoj Reviji

NOVI USPJEH LJETNE ŠKOLE FILMA ŠIPAN 'Ljetna lektira' najbolji igrani film na državnoj Reviji

Na netom završenoj državnoj Reviji filmskog stvaralaštva djece, koja se ove godine s bazom na Malom Lošinju održala uglavnom u on line formi, prošlogodišnji film radionice igranog Ljetne škole filma Šipan filma osvojio je prvo mjesto u kategoriji igranog filma.

Film “Ljetna lektira“ je nastao na 16. Ljetnoj školi filma Šipan 2019. pod mentorstvom Zorana Zoke Ćatića i Mirze Ajnadžića, a u produkciji Mira Bronzića i Nilsa Neuberta. Polaznici radionice koji su po sistemu od ideje do premijere osmislili, režirali, snimili i montirali ovaj petnaestominutni film bili su: Ivo Krističević, Petra Bibica, Đive Đurović, Ivan Marković, Antonija Đurković, Klara Bašić, Ante Urđević, Zita Marković, Pero Boroje, Andrea Đurović, Nika Bibica, Margita Labaš, Maro Simunović i Lara Marčinko.
Revija se održavala online i u Malom Lošinju od 1. do 4. listopada. Revija filmskog stvaralaštva djece najveća je i najstarija dječja filmska manifestacija u Hrvatskoj. Ove godine zajednički su je organizirali Hrvatski filmski savez, OŠ Maria Martinolića Mali Lošinj i Pučko otvoreno učilište Mali Lošinj.

Za program 58. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece prijavljeno je čak 245 filmova autora osnovnoškolskog uzrasta. U progam konkurencije odabrano je 86 radova u 6 kategorija od kojih je 22 animiranih, 11 dokumentarnih i 19 igranih filmova. Ostale kategorije broje 13 radioničkih, 12 filmova u slobodnom stilu te 9 TV reportaža.

Nagrade na Reviji dodijelio je stručni ocjenjivački sud: redateljica Čejen Černić Čanak, animatorica Petra Zlonoga te novinarka i savjetnica u uredu pravobraniteljice za djecu Maja Flego. Uz njih, o nagradama je odlučivao i ocjenjivački sud djece iz Malog Lošinja.

Ova, još jedna u nizu, nagrada za vrijedne male šipanske filmaše svakako je poticaj na daljnji rad. Filmovi sa ovogodišnje 17. Ljetne škole filma Šipan koja se, podsjetimo, poštujući sve epidemiološke standarde i uvjete ipak održala ovog ljeta već su spremni za Reviju sljedeće godine, a isto tako i za domaće i međunarodne festivale među kojim ja prije svega i nadolazeći Festival filmskog stvaralaštva djece i mladih zemalja Mediterana – DUFF gdje je u jaku međunarodnu konkurenciju također ušao film „Ljetna Lektira“, a uz udrugu Luža i Kinematografe Dubrovnik Škola filma Šipan je jedan od organizatora festivala.

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist