HrvatskaKoronavirus u Hrvatskoj

Novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, zaražena žena stigla iz Rumunjske

Novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, zaražena žena stigla iz Rumunjske

Potvrđen je novi slučaj zaraze koronavirusom, izvijestio je na kofnerenciji za medije ministar zdravstva Vili Beroš. Riječ je o ženi koja je u Hrvatsku došla iz Rumunjske. Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić kazala je da novoobljela pacijentica ima blago povišenu tjelesnu temperaturu. Dodala je i da će se uzorci početi testirati i na nova dva punkta u Zagrebu, odnosno na Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i Zavodu za javno zdravstvo ”Dr. Andrija Štampar”, piše Dnevnik.hr.

Rješenje za kaos na granicama

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da će se uskoro riješiti i kaos na granicama. ‘Granični sanitarni inspektori više neće ispitivati rješenja o samoizolaciji, nego će se podaci uzimati skeniranjem putovnice, a inspektori će morati samo dodati kamo osoba putuje i broj mobitela – kazao je Capak.

Predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je da je u subotu razgovarao s ministrima unutarnjih poslova Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine s kojima planira promet robe tijekom epidemije. ”Život ne smije stati, ali treba utvrditi pravila igre – koliko kamiona i iz kojih zemalja dolazi”, kaže Božinović.

Dodao je da će se uvesti novi režim za vozače kamiona. ”Oni će u posebne objekte biti izolirani kad se iskrca roba”, rekao je Božinović i objasnio da će se vozači biti u izolaciji do sljedeće vožnje.

-U svemu ovome ima i lažnih vijesti, a mi ćemo provjeriti sve sumnje i dojave da neka osoba krši pravila samoizolacije. U nekim se gradovima već počelo provoditi to da će nekim ljudima biti određena kazna u visini od osam tisuća kuna – otkrio je Božinović.

-Apeliramo na ljude da ne putuju, ostanite tu. Svako putovanje je novi rizik – poručio je građanima predsjednik Nacionalnog stožera.

Na pitanje postoji li procjena kada se u Hrvatskoj može očekivati vrhunac epidemije, Capak kaže da je Hrvatska još uvijek u uzlaznom kraku epidemije.

-Kada dođe do toga da neko vrijeme dnevno broj oboljelih isti, nakon toga će početi broj opadati. Važno je da ljude koji su donijeli virus izvana pohvatamo i njihove kontakte. Moja je procjena da bi za jedno dva ili tri mi mogli biti na ravnoj crti – pojasnio je Capak.

Na koronavirus u Hrvatskoj je zasad ukupno potvrđeno 38 slučajeva zaraze, a pod zdravstvenim nadzorom je 6300 ljudi.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist