Koronavirus u Hrvatskoj

NOVI NACRT MJERA Do Badnjaka zatvaraju se kafići, teretane, kladionice, zabranjene su i svadbe

NOVI NACRT MJERA Do Badnjaka zatvaraju se kafići, teretane, kladionice, zabranjene su i svadbe

Svi ugostiteljski objekti, osim onih u hotelima i kampovima, od petka u ponoć ili od subote zatvaraju svoja vrata u sklopu novih restriktivnih epidemioloških mjera, zatvaraju se i teretane, fitness i rekreacijski centri, zabranjuju se svadbe, obustavlja se održavanje sajmova i priredbi, a kina, kazališta, muzeji, galerije i škole ostaju otvoreni, piše Jutarnji.hr

Zatvorene i kladionice
Zadnji je to nacrt mjera koji se, nakon današnjeg još jednog rekordnog dana od pojave koronavirusa, brusio na užem kabinetu Vlade, a koji treba još amenovati premijer Andrej Plenković. Mjere će sutra biti predstavljene javnosti i bit će na snazi sve do Badnjaka, kada će se ovisno o epidemiološkoj situaciji procjenjivati hoće li se ublažavati ili će se nastaviti s njima.

Najviše vremena na sjednici užeg kabineta odnijela je upravo žustra rasprava o radnom vremenu kafića i restorana, odnosno o mogućnosti zatvaranja jer su postojali i prijedlozi blažih mjera, no očito nisu usvojeni, a sve druge mjere vezale su se upravo uz mogućnost zatvaranja kafića i restorana. Sastanak je trajao gotovo sedam sati, od 10 pa sve do gotovo 17 sati, a nacrt novih mjera poslan je županima na uvid.

Nacrt koji su danas dobili župani sadrži obustavu rada svih ugostiteljskih objekata, osim onih u hotelima i kampovima koji mogu posluživati hranu samo gostima, a pritom bi se restoranima dozvolila priprema i dostava hrane do ponoći. Dosad su se svadbe mogle održavati s maksimalno 25 ljudi, ali kako se ide u zatvaranje ugostiteljskih objekata, onda se i njima obustavlja rad. Noćni i disko klubovi i barovi već su zatvoreni, kao i kasina i automat-klubovi, a sada se ide i na zatvaranje kladionica. Zatvaranje fitness, sportskih i rekreacijskih centara i teretana također se vezalo uz ugostiteljske objekte. Da se nisu zatvorili kafići i restorani, išlo bi se s propisivanjem strožih mjera u rekreaciji.

Obustavlja se i rad bazena i sauna, kao i održavanje dječjih i drugih radionica te plesnih škola. Zabranjuje se i održavanje svih vrsta sajmova, pa je pitanje može li se uopće održati Advent u Zagrebu. Također, nema niti održavanja svih amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija, kao i proba, uključujući zborove. Nema niti sportskih natjecanja i treninga osim za sportaše I. i II. kategorije u pojedinačnim sportovima. Kada je riječ o mjerama okupljanja, one ostaju iste – na jednome mjestu može biti najviše 25 osoba, jednako kao i na sprovodima. Iste mjere ostaju na snazi i za trgovine i trgovačke centre koji su obvezni primjenjivati pojačane mjere.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist