Politika

NOVI CROBAROMETAR HDZ dvostruko jači od SPD-a, Milanović i dalje najpopularniji političar

Dnevnik Nove TV donosi redovito mjesečno istraživanje Crobarometar, provedeno na razini cijele Hrvatske, koji na najbolji način oslikava trenutačno raspoloženje birača. Hrvatska posljednjih tjedana svjedoči invaziji političara u sve dijelove zemlje. Lokalni izbori, točnije 2. krug završava 30. svibnja, a mjesec na odlasku obilježila je upravo izborna kampanja, piše Dnevnik.hr.

HDZ dvostruko jači od SDP-a

HDZ u drugi krug izbora ulazi s činjenicom da je dvostruko jači od SDP-a. HDZ može računati na potporu 30,5 posto birača, a SDP na 15,2 posto. Zanimljivo, i jedna i druga stranka bilježe rast, no to je u promilima i unutar statističke pogreške. Možemo! je treći politički izbor i nema sumnje da je za blag popravak rejtinga zaslužan i rezultat Tomislava Tomaševića u Zagrebu. Sada ta stranka ima 9,4 posto. Blagi rast ima i Domovinski pokret i sada su na 7,3 posto. Most je peta opcija i posljednja koja prelazi izborni prag sa 6,7 posto.

Stranke ispod praga, ali s velikim ambicijama

Od ostalih stranaka najbliže izbornom pragu nalazi se IDS s potporom od 2,8 posto. Zatim je tu Centar s potporom od 2,2 posto. HSS je na 1,5 posto, a Živi zid na 1,4 posto.

FOKUS mjesec završava na 1,3 posto, a HSU na 1,3 posto i na kraju HNS je na 1,2 posto potpore. Ostale opcije, od ljevice do desnice, imaju zajedno 5,6 posto, a broj neodlučnih birača pada i sada ih je 13,7 posto.

Vlada nema potporu građana, a zemlja i dalje pesimistična

Većina građana i dalje ne podupire rad Vlade, točnije njih 59 posto, a Andrej Plenković saveznike ima u 33 posto ispitanika. Ne zna njih osam posto. Još samo birači HDZ-a, i to njih 90 posto, vjeruju u Vladine poteze.

Stabilno smo pesimistična nacija i trenutačno 70 posto građana misli kako zemlja ide u lošem, a njih samo 22 posto da ide u dobrom smjeru. Ne zna njih osam posto.

Predsjednik gubi potporu za svoj rad

Predsjednik Milanović već mjesecima gubi potporu za svoj rad. Tako sada većina građana, točnije njih 56 posto, ne odobrava rad predsjednika, a njih 37 posto odobrava.

Ne zna sedam posto građana. Predsjednik već pola godine lagano, ali sigurno gubi potporu, no posljednja tri mjeseca ona se malo brže topi.

A najpopularniji političar i dalje je…

Zoran Milanović i dalje je najpopularniji političar, istina, više ga ne podupire većina građana. O njemu pozitivan dojam ima 49 posto, a negativan 44 posto ispitanika.

Andrej Plenković pak može računati na 45 posto građana koji o njemu misle pozitivno, ali i na 49 posto građana koji o premijeru misle loše.

Tomislav Tomašević je treći na listi popularnih i o njemu 44 posto ispitanika misli pozitivno, a njih 27 posto negativno. Božo Petrov može računati na 40 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam, a njih 43 posto misli negativno.

Miroslav Škoro u donjem je dijelu ljestvice popularnosti i o njemu pozitivno misli 35 posto, a negativno 56 posto ispitanika. I na kraju Peđa Grbin, trenutačno 34 posto ispitanika o njemu misli pozitivno dok njih 45 posto misli negativno. Zanimljivo, svim je političarima blago rastao rejting, samo je u blagom padu Peđa Grbin.

Pročitajte još

KRISTIĆ: Omogućimo građanima razvoj urbanih vrtova dodjelom državnog poljoprivrednog zemljišta

Dulist

ROKO IMA NOVO RADNO MJESTO ‘Morao sam poć’ s Vijeća razvoziti robu, moje su mi mušterije važne’

Dulist

RASKINUTI UGOVORI S KARIĆARIMA Franković: Raspisat ćemo novi natječaj i izabrati nove koncesionare

Andrea Falkoni Račić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija