Zanimljivosti

Nova vrsta meduze nazvana po dr.sc. Adamu Benoviću

Nova vrsta meduze nazvana po dr.sc. Adamu Benoviću

Znanstvenici sa Sveučilišta Salento objavili su da su u sjevernom dijelu Jadrana otkrili novu vrstu meduz, a ime su joj dali po pokojnom profesoru s dubrovačkog sveučilišta dr.sc. Adamu Benoviću.
Pelagia benovici je uočena još prošle godine, piše jutarnji.hr, a definitivna potvrda da se radi o novoj vrsti stigla je prije par dana kada su znanstvenici objavili rad o meduzama Venecijanskom zaljevu.
Znanstvenici su je tada usporedili sa svim poznatim vrstama meduza, ali je nisu mogli identificirati.
– Radi se o novoj vrsti – rekao je Fernando Boero sa Sveučilišta Salento . Iako ova meduza podsjeća na vrstu poznatu po svojim otrovnim bodljama koja je 2007. godine poubijala 100 tisuća lososa u Sjevernoj Irskoj, znanstvenici još uvijek ne znaju kakav će ona imati utjecaj na podmorje.
Znanstvenici nagađaju da je vjerojatno u sjeverni Jadran došla balastnim vodama.
Dr. sc. Adam Benović je bio ugledni znanstvenik u području biologije i ekologije mora. Objavio je preko 50 znanstvenih radova te mnogo stručnih i popularnih radova. U javnosti je bio stalno prisutan u naporima za zaštitu Jadrana, održivi razvitak te unaprijeđenje znanstvenih i stručnih programa i projekata. Bio je u stalnim kontaktima s uglednim znanstvenicima u svijetu te osoba koja je uvijek imala spoznaja o suvremenim trendovima u znanosti, poglavito onih koje se tiču temeljnih i praktičnih problema mora.

Pročitajte još

[FOTO] Pridvorska folklorna skupina zabalala u Gradišću i Beču

Dulist

Jesu li vam uvalili lažne kovanice?

Dulist

Ekipa ‘Mali bijeli zec’ pobjednici prvog Dub Pub kviz vikenda!

Dulist