Hrvatska

NOVA PRAVILA Od iduće godine ulazak u Hrvatsku iz BiH plaćat će se sedam eura

NOVA PRAVILA Od iduće godine ulazak u Hrvatsku iz BiH plaćat će se sedam eura

Iduće godine trebao bi u funkciju biti pušten sustav ETIAS, odnosno Europski sustav za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja, a s kojim dolaze nova pravila za ulazak u Europsku uniju pa tako i Hrvatsku. Stanovnici susjedne Bosne i Hercegovine će prije putovanja u EU morati popuniti elektronski obrazac i platiti jednokratnu naknadu od sedam eura (oko 50 kuna), piše Večernji list BiH.

– Putnici će morati ispuniti internetski obrazac zahtjeva preko namjenske stranice ili mobilne aplikacije. Ispunjavanje obrasca zahtjeva ne bi trebalo trajati dulje od 10 minuta te za njega ne bi trebala biti potrebna nikakva dokumentacija osim putne isprave (putovnice ili jednakovrijedne isprave). Ako predmetna osoba nije u mogućnosti podnijeti zahtjev (zbog dobi, razine pismenosti, informatičke pismenosti ili pristupa potrebnom uređaju), zahtjev može podnijeti treća osoba. Svi podnositelji zahtjeva u dobi između 18 i 70 godina morat će elektronički platiti naknadu u iznosu od 7 eura po zahtjevu. Za elektroničke načine plaćanja uzet će se u obzir tehnološki napredak u zemljama čijim državljanima nije potrebna viza kako se ne bi stvarale prepreke tim državljanima, koji možda nemaju pristup određenim načinima plaćanja – stoji na službenoj stranici EU-a u BiH.

Odobrenje za putovanje bez kojeg se neće moći prijeći granica u najvećem broju slučajeva bit će izdano unutar nekoliko minuta od podnošenja zahtjeva, a u rijetkim slučajevima, kada su potrebne dodatne provjere, izdavanje dozvole može potrajati do 30 dana, objasnili su iz Ureda specijalnog predstavnika EU-a u BiH te su za portal akta.ba potvrdili da je sustav ETIAS postati operativan 2023. godine. Podnositelj zahtjeva ima pravo na podnošenje žalbe ako mu se odbije izdati odobrenje putovanja. Žalbe se mogu podnijeti u državi članici u kojoj je donesena odluka o zahtjevu i u skladu s nacionalnim zakonodavstvom te države članice. Podnositelj zahtjeva obavijestit će se o tome koje je nacionalno nadležno tijelo bilo odgovorno za obradu i donošenje odluke o njegovu odobrenju putovanja te će mu se dostaviti informacije o postupku u slučaju žalbe. ETIAS će pomoći u utvrđivanju mogućih sigurnosnih i migracijskih rizika prije nego što putnici bez vize stignu na granice te će pridonijeti boljem praćenju prelazaka granica EU-a, zaključeno je na spomenutoj stranici. No, Hrvati koji žive u BiH i imaju hrvatsko državljanstvo neće morati plaćati ovu potvrdu. Plaćanje potvrde vrijedi pak i za državljane drugih susjednih zemalja poput Srbije, Kosova, Crne Gore… Za više informacija o ETIAS-u može vidjeti ovdje.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist