Hrvatska

JMBG odlazi u povijest, ali evo za što će se još moći koristiti

Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo je u javnu raspravu prijedlog Zakona o prestanku važenja zakona o matičnom broju. Prijedlog zakona ima dva članka. Prvi članak govori kako je odredbom propisano da danom stupanja na snagu ovoga Zakona prestaje važiti Zakon o matičnom broju. Matični brojevi građana koji su određeni do dana prestanka važenja Zakona o matičnom broju, neće se brisati iz postojećih evidencija te će se moći koristiti za povezivanje i razmjenu podataka u onim slučajevima kad se povezivanje podataka neće moći izvršiti korištenjem osobnoga identifikacijskog broja, međutim ne kao osnovna i stalna identifikacijska oznaka građanina, već kao kontrolni mehanizam, pojašnjava se, piše Večernji.

Naime, osobi koja je preminula prije 31. prosinca 2008. godine odnosno osobe koje su nestale/stradale tijekom Domovinskog rata ili članovi obitelji stradalnika iz Domovinskog rata koji su preminuli prije stupanja na snagu Zakona o OIB-u, nije i ne može biti određen i dodijeljen OIB jer se iste osobe ne smatraju obveznicima broja. Javna rasprava o ovom prijedlogu zakona završava 4. svibnja. Jedinstveni matični broj građana (JMBG) u Hrvatskoj je u upotrebi od 1976. godine te je riječ o 13-znamenkastom broju u kojemu je datum rođenja, regija rođenja, redni broj i spol.

Pročitajte još

NOVA KAMPANJA HTZ-A NA 14 TRŽIŠTA Cilj je privući turiste u Hrvatsku u srcu sezone

Dulist

RASPISAN NATJEČAJ Traži se novi direktor Hrvatske turističke zajednice

Dulist

OVOG UTORKA Kreće isplata nacionalne naknade starijim osobama za travanj

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija