Hrvatska

ACI d.d. godinu započeo s 24 milijuna kuna vrijednim strateškim investicijama

ACI d.d. godinu započeo s 24 milijuna kuna vrijednim strateškim investicijama
Trogir, 07/2018 ACI marina Trogir Davor Zunic

Širenje portfelja marina i definiranje planova za razvoj dodatnih usluga, ključni su aspekti poslovanja tvrtke ACI d.d. u prvom kvartalu 2022. godine. Prema financijskom izvješću za prvo tromjesečje ove godine, najveći lanac marina na Mediteranu u navedenom je razdoblju uložio preko 24 milijuna kuna u strateške investicije u ACI marinama Dubrovnik, Trogir, Rab i Milna, dok su istodobno poslovni prihodi rasli za 2 milijuna kuna. Uz to, izvješće pokazuje i kako ostvarena EBITDA u prva tri mjeseca 2022. godine iznosi 10,7 milijuna kuna, dok su poslovni prihodi ostvareni u visini od 35 milijuna kuna.

Jedan od ključnih prioriteta tvrtke ACI d.d. u prošloj je godini bilo upravo unaprjeđenje infrastrukture što se očituje i u ukupnim strateškim investicijama u vrijednosti od 44 milijuna kuna. S ovakvim pozitivnim trendom tvrtka je nastavila i u 2022. godini pa su tako već u prva tri mjeseca ostvarene investicije od ukupno 24,1 milijuna kuna. Štoviše, ACI je u prvom kvartalu ove godine u izvrsnost marina diljem obale uložio čak 16,6 milijuna kuna više nego u istom razdoblju prošle godine, kada su strateške investicije iznosile 7,5 milijuna kuna. Nadalje, ublažavanjem mjera za poslovne partnere čija se djelatnost provodi unutar marina, realiziran je značajan rast prihoda od najamnina u iznosu od 1,1 milijuna kuna ili čak 31%, dok su prihodi mjesečnog veza porasli za 21%. Brojke dnevnog veza zadržane su na istoj razini kao i u istom periodu 2021., što predstavlja obećavajuću najavu za nadolazeću sezonu.

– Početak godine obilježen je rastućim optimizmom vezano uz sezonu koja je planirana na razini predpandemijskih godina. Unatoč nestabilnoj geopolitičkoj situaciji na istoku Europe, ostvareni financijski rezultati pokazuju stabilnost poslovanja, ali i uobičajenu dinamiku za turistički, pa tako i nautički sektor. S optimizmom dočekujemo prve veće skupine gostiju te završavamo započete projekte. Značajne resurse u iznosu preko 24 milijuna kuna uložili smo u sustav, prvenstveno u infrastrukturne projekte u marinama Žut i Piškera, Milna te Dubrovnik, koji čine preko 90% ukupnog navedenog iznosa. Naravno, produljenje trajanja koncesijskih ugovora, kao preduvjet daljnjeg razvoja, i dalje je u fokusu promišljanja menadžmenta tvrtke te u narednom periodu očekujemo rješavanje ovog ključnog pitanja – poručio je predsjednik Uprave ACI d.d., Kristijan Pavić.

Sve ACI-jeve koncesije, izuzev sidrišta Žut te marine „Veljko Barbieri“ u Slanom, istječu 2030. godine. Budući da se u drugom kvartalu 2022. godine provode intenzivnije aktivnosti, koncesije ostaju u fokusu. Stoga je u narednom razdoblju nužno riješiti pitanje produženja ugovora o koncesijama, s obzirom na to da isto predstavlja ograničavajući faktor pri strateškom razvoju poslovanja, kao i širenju portfelja.

Pročitajte još

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist