Kultura

NOVA KNJIGA AKADEMIKA PALJETKA O životu i djelu zagonetnog velikana dramske riječi

paljetak knjiga drzic 5

U četvrtak u atriju palače Sponza predstavljena je knjiga akademika Luka Paljetka naslova ‘Što veće naučivamo… – studije o Marinu Držiću’, kao prva knjiga u biblioteci Držićijana.

Knjiga Luka Paljetka Što veće naučivamo – studije o Marinu Držiću svojevrsni je nastavak knjige istog autora E, ali si čovjek, ali si ljud ( Naklada Bošković, Split, 2017.) Obje knjige sadrže studije o kompleksnom djelu i životu pjesnika i komediografa Marina Držića. Knjiga Što veće naučivamo … naslov je dobila prema dijelu kratkog monologa što ga izgovara Dživo u 2. prizoru III čina Dunda Maroja.

– Knjiga sadrži šest studija o Držiću i svaka od njih pokušava prodrijeti u jedan aspekt njegovog djela. Prva se recimo bavi detaljem iz Grižule, a druge Venerom i Adonom – najzapostavljenijom njegovom komedijom koju su svi najradije zaobilazili. Neki djelovi pokušavaju osvijetiliti i sam život tog našeg velikog, no i dalje veoma zagonetnog autora – rekao je za DuList Paljetak.

O jednoj intrigantnoj dodirnoj točki između Držića i Shakespearea govori četvrta studija otvarajući prostor za neophodna nova istraživanja odnosa između ta dva velikana europske književnosti. Paljetak, na temelju nekih novih podataka, pokušava dati odgovor na pitanje: Je li Marin Držić bio član neke od sienskih akademija? Posljednja pak studija bavi se Držićevim Pjesnima ljuvenim.

U glazbenom dijelu programa nastupili su glazbenici Dubrovačkog simfonijskog orkestra – violinistica Đana Kahriman i čelist Vid Veljak, zatim kao i skladatelj i šansonijer Darko Matičević, do je u dramskom dijelu nastupila akademska glumica Kazališta Marina Držića Srđana Šimunović.

Pročitajte još

VEČERAS U SALOČI OD ZRCALA 18. Revija kratkog filma ‘Ispod tepiha’

Dulist

[FOTO] BIBLIOTERAPIJA Susret pjesnikinje Monike Herceg i dubrovačkih srednjoškolaca

Dulist

[FOTO] BIBLIOTERAPIJA Susret pjesnikinje Monike Herceg i dubrovačkih srednjoškolaca

Dulist