Kultura

NOVA KNJIGA AKADEMIKA PALJETKA O životu i djelu zagonetnog velikana dramske riječi

NOVA KNJIGA AKADEMIKA PALJETKA O životu i djelu zagonetnog velikana dramske riječi

U četvrtak u atriju palače Sponza predstavljena je knjiga akademika Luka Paljetka naslova ‘Što veće naučivamo… – studije o Marinu Držiću’, kao prva knjiga u biblioteci Držićijana.

Knjiga Luka Paljetka Što veće naučivamo – studije o Marinu Držiću svojevrsni je nastavak knjige istog autora E, ali si čovjek, ali si ljud ( Naklada Bošković, Split, 2017.) Obje knjige sadrže studije o kompleksnom djelu i životu pjesnika i komediografa Marina Držića. Knjiga Što veće naučivamo … naslov je dobila prema dijelu kratkog monologa što ga izgovara Dživo u 2. prizoru III čina Dunda Maroja.

– Knjiga sadrži šest studija o Držiću i svaka od njih pokušava prodrijeti u jedan aspekt njegovog djela. Prva se recimo bavi detaljem iz Grižule, a druge Venerom i Adonom – najzapostavljenijom njegovom komedijom koju su svi najradije zaobilazili. Neki djelovi pokušavaju osvijetiliti i sam život tog našeg velikog, no i dalje veoma zagonetnog autora – rekao je za DuList Paljetak.

O jednoj intrigantnoj dodirnoj točki između Držića i Shakespearea govori četvrta studija otvarajući prostor za neophodna nova istraživanja odnosa između ta dva velikana europske književnosti. Paljetak, na temelju nekih novih podataka, pokušava dati odgovor na pitanje: Je li Marin Držić bio član neke od sienskih akademija? Posljednja pak studija bavi se Držićevim Pjesnima ljuvenim.

U glazbenom dijelu programa nastupili su glazbenici Dubrovačkog simfonijskog orkestra – violinistica Đana Kahriman i čelist Vid Veljak, zatim kao i skladatelj i šansonijer Darko Matičević, do je u dramskom dijelu nastupila akademska glumica Kazališta Marina Držića Srđana Šimunović.

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist