KulturaUrednički izbor

NOĆ MUZEJA Od rođendana Sponze i Držićevih delicija do žestokog rock ritma

noc muzeja 2 2020 7

Dubrovčane je i ove godine dočekao bogat i raznolik program u još jednoj Noći muzeja. Sve je počelo u 18 sati, a našu pažnju, ali i pažnju brojnih posjetitelja privukla je izložba Državnog arhiva ‘Palača Sponza 1520.-2020.’, kojom se obilježava 500 godina Palače Sponza. Prema riječima ravnateljice Državnog arhiva Nikoline Pozniak, izložbom se slavi pet stoljeća od posljednje intervencije u izgradnji zgrade.
-S obzirom da je ovo godina Noći muzeja kada slavimo obljetnice, a jedna od podtema je infrastruktura i arhitektura, pronašli smo i mi svoje ‘mjesto pod suncem’. Izložba autorskog tima Državnog arhiva prikazuje arhivske dokumente, nacrte, fotografije i razglednice koje prate okolnosti gradnje, autorstvo iste i izvornu namjenu palače kao i brojne intervencije i adaptacije vršene unutar samog objekta tijekom ovih dugih pet stoljeća njenog postojanja – rekla je Pozniak.
Svakako treba istaknuti kako je u samo 15 minuta izložbu pogledalo preko 100 posjetitelja.
Bogat program za svoje posjetitelje pripremili su i Dubrovački muzeji – od čitaonice do predavanja i radionica te šarenog svijeta Grge Čvarka. Dino Lokas u Kneževom je dvoru održao predavanje povodom 90. obljetnice smrti Iva Vojnovića, točnije o njegovoj ostavštini koja se čuva u Dubrovačkim muzejima. Riječ je o osobnim predmetima konte Iva koji su trebali biti dio postava Muzeja Iva Vojnovića. Naime, 30-tih godina je postojala snažna inicijativa za otvaranjem muzeja koja nikad nije realizirana. Uz to, Lokas je predstavio i Vojnovićevu zbirku koja se čuva u Muzejima. Posjetitelji su mogli doznati više i o 600. obljetnici ljekarne Domus Christi, ali i o Richardu Lavljeg srca i otoku Lokrumu, radio se i balzam za usne, a za najmlađe posjetitelje organiziran je i nagradni kviz.
Veselo i zanimljivo kao i uvijek bilo je u Domu Marina Držića.
-Kažu, dobre stvari ne valja mijenjati. Tako se i mi svake godine predstavljamo u Noći muzeja, i mislim da pogodimo. Srce mi je veliko jer smo u jubilarnoj,15. Noći muzeja, manifestaciji kada svi muzeji u RH predstavljaju ono najbolje što imaju, a kako ćemo mi ne predstaviti našega dum Marina, renesansu i 16. stoljeće, Zlatno doba Dubrovnika – rekao nam je ravnatelj Nikša Matić.
-Krenuli smo s našim najmlađim i najdražim posjetiteljima, s radionicom koju je vodio naš akademski slikar Ivan Perak, a uslijedio je koncert renesansnog ansambla Plazarius. Naravno, i ove godine u suradnji s restoranom Kopunom posjetiteljima nudimo delicije koje se spominju u djelima Marina Držića. Sljubljivanje je to gastronomije i literarnog nasljeđa – rekao je Matić.
A žestoki ritam i ove je godine odzvanjao Umjetničkom galerijom Dubrovnik. Tamo se već po tradiciji održala DU Rock Parada. Svoje autorske pjesme domaćoj publici predstavili su Bjelouška, Bogovi u radiju, Dapal, Lapadske tratinčice, Nianse, O’Hara, Quake 67 i SFT.
Ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina  rekao je kako se već četvrtu godinu zaredom organizira DU Rock Parada u Galeriji, što i građani prepoznaju, a to se najbolje vidi po dobrom odazivu publike. Osim Rock Parade, UGD je organizirao i Maslinu radionicu na koju su se djeca odazvala u velikom broju. Također je organizirano i stručno vodstvo kroz retrospektivnu izložbu Antuna Masle više kustosice Rozane Vojvode kao i radionica u Ateljeu Pulitika vođena akademskom slikaricom Lenom Kramarić, art kviz u Galeriji Dulčić, Masle Pulitika…

-Ponosni smo. Isplatio se sav uloženi trud – rekao je Smokvina. Podijelio je s nama kako je zadovoljan koncertom te kako mu rock zvuk nije stran, jer je bio jedan od onih koji je išao po gitarijdama u Lazaretima 1994./95.

Ovo je naravno samo tek mali dio onoga što su večeras publici ponudile dubrovačke javne ustanove u kulturi.

Pročitajte još

Međunarodni festival ‘Midsummer Scene’ slavi 10 godina

Dulist

STRUČNO VODSTVO KROZ KNEŽEV DVOR Sudionici imali jedinstvenu priliku posjetiti Notarijat i Raguzinu

Dulist

‘UMIŠLJENA MIŠICA’ Lutkarska predstava za najmlađe ove nedjelje

Dulist