Koronavirus u Hrvatskoj

NJEMAČKI VIROLOG Za godinu i pol korona bi mogla postati sezonska bolest

NJEMAČKI VIROLOG Za godinu i pol korona bi mogla postati sezonska bolest

Više od godinu dana raspravlja se o tome kad bi pandemija virusa COVID-19 mogla završiti. Do sada su odgovori bili otrežnjujući, ali i to se promijenilo, piše RTL. Otkako vodeći njemački virolozi govore o ‘dobrom ljetu’, mnogi polažu nade u okončanje pandemije. U Njemačkoj incidencija pada ispod 100, a broj cijepljenih svakodnevno se povećava.
I u SAD-u stručnjaci pokazuju optimizam. Epidemiolog sa Sveučilišta Johns Hopkins Justin Lessler rekao je za Washington Post da izgleda da će ‘cjepiva pobijediti’ čak i ako neće biti nečega poput ‘konačnog dana’ pandemije. I virolog Anthony S. Fauci, koji savjetuje Bijelu kuću, uvjeren je da će se ‘pandemija COVID-19 okončati’. ‘Ako do jeseni uspijemo cijepiti oko 70 posto ljudi, izići ćemo iz faze epidemije i ući u fazu kontrole’, smatra on.
Čak i ako ove riječi daju razloga za optimizam, u mnogim zapadnim zemljama to neće biti tako jednostavno. Jer, kada će i hoće li ova pandemija biti okončana ovisi od mnogih faktora, a na neke je teško utjecati.
Ipak, stručnjaci nagovještavaju neku vrstu prestanka opasnosti i pretpostavljaju da virus postaje endemski. To znači da će se pridružiti nizu virusa koji uzrokuju sezonske prehlade i da će vjerojatno postati dječja bolest ako djeca i dalje ne budu cijepljena. No do tada ćemo se morati malo strpjeti: virolog iz berlinskog kliničkog centra Charité Christian Drosten smatra da bi to mogao biti slučaj tek za oko godinu i pol.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist