Koronavirus u Hrvatskoj

Njemačka virologinja: ‘Koronom ćemo se i dalje baviti 2022., a vjerojatno i poslije’

Njemačka virologinja: 'Koronom ćemo se i dalje baviti 2022., a vjerojatno i poslije'

Njemačka vlada najvjerojatnije će sutra produljiti lockdown do 1. ožujka, pišu njemački mediji.

– Broj novozaraženih se smanjio, ali postoji opasnost od mutacija virusa. Ovo je mješavina uspjeha i rizika. Moramo pažljivo nastaviti – upozorili su iz Instituta Robert Koch, prenosi Index.hr.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih država sastat će se sutra i odlučivati o mjerama nakon 14. veljače. Kako piše RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND), žele predstaviti sigurnu i poštenu strategiju popuštanja mjera.

Merkel je jučer upozorila premijere neka budu oprezni s ublažavanjem mjera i inzistirala je na daljnjim mjerama radi smanjenja broja novih zaraza u sljedeća dva tjedna.

Njezina savjetnica virologinja Melanie Brinkmann zalaže se za to da se odmah proglasi potpuna karantena, sveobuhvatna i kratka. Najviše zbog straha od brzoširećeg britanskog soja.

– Mutanti iz Velike Britanije i drugi će nas pregaziti, virus je dobio raketni pogon – rekla je Brinkmann koja smatra da cjepivo ne može u potpunosti pomoći u borbi protiv novog soja.

– Ova je utrka davno izgubljena – kaže.

– Cjepivo se proizvodi, ali trebat će vremena da ga svi dobiju. Cijepljenje nas neće izvući iz pandemije dok ne popusti u cijelom svijetu. Koronom ćemo se i dalje baviti 2022., a vjerojatno i poslije – rekla je njemačka virologinja.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist