Koronavirus u Hrvatskoj

Njemačka produžila lockdown, zabrane ostaju na snazi do 10. siječnja 2021.

Njemačka produžila lockdown, zabrane ostaju na snazi do 10. siječnja 2021.

Zbog visokog broja novih infekcija koronavirusom, Njemačka je produžila „lockdown-light“. Restrikcije poput zabrane rada restorana, kafića i kulturnih institucija ostaju na snazi do 10. siječnja 2021, navodi Deutsche Welle i agencije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih pokrajina odlučili su produžiti restriktivne korona-mjera za stanovništvo do početka siječnja. To je potvrdila sama Angela Merkel nakon petosatnog savjetovanja putem video-konferencije s pokrajinskim šefovima vlada. „U načelu sve ostaje kao i do sada”, rekla je Merkel.

Idući sastanak u tom formatu, na kojem bi se trebalo razgovarati o budućim koracima planiran je za 4. siječnja. Djelomični lockdown (ili lockdown-light), koji je na snazi od početka studenog, protekli tjedan je bio produžen do 20. prosinca.

Cilj ovih mjera je, kao i do sada, smanjenje broja novih infekcija na manje od 50 slučajeva na 100.000 stanovnika u posljednjih sedam dana, naglasila je kancelarka i dodala kako u ovom trenutku imamo „vrlo veliki broj umrlih – svaki dan”.

Premijer Bavarske Markus Söder je rekao: „Ova situacija je neprihvatljiva”. Bilo je „nužno i ispravno da se lockdown produži do 10.1.”. On je nagovijestio mogućnost usvajanja još strožih mjera. Ovisno od tijeka pandemije moralo bi se razmisliti i da se u nekim sektorima „djeluje jasnije i dosljednije”, napomenuo je bavarski šef vlade.

U Njemačkoj su trenutno na snazi stroga ograničenja broja kontakta, zatvoreni su ugostiteljski objekti, sportske i kulturne institucije, a ograničenja vrijede i za putovanja.

Njemačka vlada i savezne pokrajine se pripremaju za skori početak cijepljenja protiv koronavirusa. Izdavanje odobrenja za korištenje cjepiva u Europskoj uniji može se očekivati koncem prosinca, rekla je Merkel. Zbog toga je važno, dodaje ona, da pripreme dobro napreduju. Veliki napori se ulažu u svim pokrajinama da se uspostave regionalni centri za cijepljenje. Osim toga se čeka i na odredbe o redoslijedu cijepljenja koje izdaje Stalna komisija za cijepljenje u Njemačkoj. Merkel je naglasila da će na temelju tih preporuka Ministarstvo zdravstva izdavati operativne odredbe.

Institut Robert Koch je priopćio da je u posljednja 24 sata u Njemačkoj 487 osoba umrlo od posljedica zaraze koronavirusom. To je najveći broj umrlih u jednom danu od početka pandemije. Pored toga se svaki dan razmjerno veliki broj ljudi i dalje inficira virusom. Posljednjih dana je doduše zabilježen blagi pad broja novih infekcija, ali efekt koji se očekivao uvođenjem „lockdown-lighta” još nije postignut.

Šef Kluba zastupnika Ljevice u Bundestagu Dietmar Bartsch kritizirao je način usvajanja odluka o produženju „lockdown-lighta”: „Odluke koje u tolikoj mjeri ograničavaju temeljna prava građana ne mogu se priopćavati autoritarno nakon jedne video-konferencije”, kazao je. To što kancelarka i pokrajinski premijeri produžavaju lockdown bez demokratske debate šteti suzbijanju pandemije, smatra političar Ljevice.

„Kancelarka mora s odlukom koju je donijela s premijerima doći u Bundestag, da se tamo o tome diskutira i onda donese konačna odluka“, zahtijeva Bartsch.

Oporbene stranke u Bundestagu već tjednima kritiziraju postupke kancelarke i pokrajinskih premijera u korona-krizi i zahtijevaju više sudjelovanja parlamenata u donošenju odluka o mjerama za suzbijanje pandemije, piše DW.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist