Aktualno

“Nisam ratni profiter”

Ivo Sanader

Najprije želim zahvaliti svom odvjetničkom timu za iznošenje moje obrane. Ja nikad nisam tražio ni primio proviziju za kredit Hypo banke.
 

Na svim dužnostima koje sam obnašao vodio sam se idejom da je časno služiti svojoj domovini. Zato s gnušanjem odbacujem ovakve optužbe da sam ratni profiter – kazao je Sanader u svom obraćanju sudu.  

Podsjetimo, nakon što je vještak prošlog tjedna zaključio da Ivo Sanader zbog problema sa srcem nije sposoban pratiti raspravu, suđenje je počelo danas. Nakon čitanja optužnice, Ivo Sanader je rekao: 'Nisam kriv!'

Sanader je između ostalog objasnio i svoju ulogu u ratu i kako je čin pukovnika primio od tadašnjeg vrhovnog zapovjednika dr. Franje Tuđmana 1993. godine zbog pregovora sa srpskim teroristima o puštanju naših 400 gardista zarobljenih u Kninu.

– Nisam se dosad time hvalio, neću ni ubuduće, ali samo želim razjasniti svoju ulogu u Domovinskom ratu, koja je bila takva kakva je i ja sam u tom trenutku napravio što se od mene tražilo – kazao je Sanader.
Prvog dana suđenja uvodne govore iznijeli su Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović, kao i tužiteljica Tamara Laptoš.

– Na temelju dokaza, dokazat ćemo da je Sanader počinio ratno profiterstvo. Dokazat ćemo da je koristeći skužbeni položaj, u pregovorima s Hypo bankom, dogovorio isplatu provizije u gotovini. Dokazat ćemo da je provizija u gotovini isplaćena Sanaderu – rekla je Laptoš.
Svjedočenja prvih svjedoka, među kojima su Mate Granić i Nikica Valentić, najavljena su za sutra.

Pročitajte još

Seizmolog Kuk: ‘Ovako jaki potresi kod nas nisu mogući’

Dulist

Roko s bauštele: Evo da ne kažu da sam se prodao za fotelju

Dulist

Marko Bijač u konkurenciji za najboljeg vaterpolista u 2022.

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija