AktualnoKome zidine

Zidine ne mogu podnijeti 800 tisuća posjetitelja

Zidine ne mogu podnijeti 800 tisuća posjetitelja

U prvih devet mjeseci ove godine prodano je 625 000 ulaznica za zidine, 2,5 posto manje nego lani.

Tajnik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić ističe kako je više razloga ovom minusu.

– Jedan razlog sigurno je svjetska ekonomska kriza. Drugi razlog su ovoljetne velike vrućine bez kiše, jer kišni dani potjeraju turiste s plaža na zidine. Treći razlog su novi sadržaji, prije svega žičara za Srđ, jer ako netko s cruisera posjeti žičarom Srđ, on više nema vremena za zidine – kaže Kapetanić te kao poseban razlog ističe jedinstvenu cijenu za pojedince i grupe od 70 kuna, koju su prihvatili na prijedlog Grada, tako da, na kraju, Društvo i Grad u jednakom omjeru dijele ovogodišnju zaradu od otprilike 36 milijuna kuna.
 
JEDNOSMJERNO

– Ukupno ove godine očekujemo preko 700 tisuća posjetitelja, i to je gornja granica protočnosti zidina. Uveli smo jedan smjer kretanja da bi ljudi uopće mogli hodati. Međutim, na ovakav broj posjetitelja stvaraju se gužve. Ne možemo primiti preko 800 tisuća posjetitelja. Želja za povećanjem broja i povećanjem zarade često puta je dvosjekli mač – ističe tajnik Kapetanić te dodaje kako je, po mišljenju Društva, broj posjetitelja od 700 do 750 tisuća optimalan.

Kad je riječ o turističkoj kartici, zbog koje su u DPDS-u ukinuli vaučere za grupe, Kapetanić je kazao kako je ona u uzlaznoj putanji, ali i kako je u prvih devet mjeseci turističkom karticom na zidine ušlo tek 3posto posjetitelja, a do kraja godine bit će 3,5 posto od ukupnog broja posjetitelja.
– Turistička kartica na zidinama nije opravdala očekivanja, što je nama žao, jer mi od jedne turističke kartice imamo nekoliko kuna veći prihod nego od jedne naše ulaznice – kaže Kapetanić.

Koji su planovi DPDS-a za iduću sezonu te koji je stav Društva na najavu gradonačelnika Vlahušića o "korekciji" cijena za zidine pročitajte u novom broju duLista.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist