Aktualno

Zidine ne mogu podnijeti 800 tisuća posjetitelja

U prvih devet mjeseci ove godine prodano je 625 000 ulaznica za zidine, 2,5 posto manje nego lani.

Tajnik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić ističe kako je više razloga ovom minusu.

– Jedan razlog sigurno je svjetska ekonomska kriza. Drugi razlog su ovoljetne velike vrućine bez kiše, jer kišni dani potjeraju turiste s plaža na zidine. Treći razlog su novi sadržaji, prije svega žičara za Srđ, jer ako netko s cruisera posjeti žičarom Srđ, on više nema vremena za zidine – kaže Kapetanić te kao poseban razlog ističe jedinstvenu cijenu za pojedince i grupe od 70 kuna, koju su prihvatili na prijedlog Grada, tako da, na kraju, Društvo i Grad u jednakom omjeru dijele ovogodišnju zaradu od otprilike 36 milijuna kuna.
 
JEDNOSMJERNO

– Ukupno ove godine očekujemo preko 700 tisuća posjetitelja, i to je gornja granica protočnosti zidina. Uveli smo jedan smjer kretanja da bi ljudi uopće mogli hodati. Međutim, na ovakav broj posjetitelja stvaraju se gužve. Ne možemo primiti preko 800 tisuća posjetitelja. Želja za povećanjem broja i povećanjem zarade često puta je dvosjekli mač – ističe tajnik Kapetanić te dodaje kako je, po mišljenju Društva, broj posjetitelja od 700 do 750 tisuća optimalan.

Kad je riječ o turističkoj kartici, zbog koje su u DPDS-u ukinuli vaučere za grupe, Kapetanić je kazao kako je ona u uzlaznoj putanji, ali i kako je u prvih devet mjeseci turističkom karticom na zidine ušlo tek 3posto posjetitelja, a do kraja godine bit će 3,5 posto od ukupnog broja posjetitelja.
– Turistička kartica na zidinama nije opravdala očekivanja, što je nama žao, jer mi od jedne turističke kartice imamo nekoliko kuna veći prihod nego od jedne naše ulaznice – kaže Kapetanić.

Koji su planovi DPDS-a za iduću sezonu te koji je stav Društva na najavu gradonačelnika Vlahušića o "korekciji" cijena za zidine pročitajte u novom broju duLista.

Pročitajte još

‘Plavci’ ispisali 459 kazni!

Dulist

Srijedom se čita DuList!

Dulist

STUDIJA NEBOJŠE STOJČIĆA I MARUŠKE VIZEK Hrvatska najovisnija o turizmu među zemljama Mediterana, najranjivije županije na jugu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija