Politika

Potrebica predsjednik, potpredsjednici DDS-ov Jasmin Deraković i Mostov Maro Kristić

Potrebica predsjednik, potpredsjednici DDS-ov Jasmin Deraković i Mostov Maro Kristić

Nakon utvrđivanja kvoruma, počela je konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća. Jednoglasno je izabran Mandatni odbor na čijem je čelu kao predsjednik Nikša Selmani (Srđ je Grad), dok su članovi Blaž Pezo (HDZ) i Ivan Tropan (SDP). Potom je određena stanka od pet minuta kako bi se odbor mogao sastati te utvrditi člana koji će voditi sjednicu do izbora predsjednika. Potom bi vijećnici trebali položiti prisegu.

Iz redova HDZ-a, Suverenista i HSU-a vijećnici su Marko Potrebica, Blaž Pezo, Ivan Maslać, Krešimir Marković, Olga Muratti, Zlatko Begušić, dok umjesto Zrinke Raguž u vijeće ulazi Katarina Doršner. Srđ je Grad ima tri vijećnika, a to su Nikša Selmani, Đuro Capor i Petra Marčinko. U redovima DDS-a došlo je do promjena u odnosu na imena izabrana na izborima. Uz nositelja liste Pera Vićana, u Gradsko vijeće ulaze Jasmin Duraković, umjesto Lukše Matušića, te Slavica Grkeš umjesto Sanje Mlinarić Vrbica. Vijećnici iz redova SDP-a su Ivan tropan i Anita Bonačić Obradović, s nezavisne liste ulaze Ivica Roko i Ivan Cetinić dok je s liste platforme Dubrovnik naš Grad vijećnik Andro Vlahušić. Tu su i dva vijećnika DUSTRA-e Željko Raguž i Ivana Šepak.

Do izbora predsjednika, sjednicu je nastavio voditi Blaž Pezo. Nakon svečane prisege, uslijedio je izbor Odbora za izbor i imenovanje. Jednoglasno je za predsjednika Odbora izabran Blaž Pezo, za potpredsjednika Maro Kristić, dok su članovi Katarina Doršner, Pero Vićan i Nikša Selmani.

Odbor za izbor i imenovanje nije imao svoj prijedlog za predsjednika Gradskog vijeća. No, klub vijećnika HDZ-a, Suverenista i HSU-a, podržani potpisima DUSTRA-e predložio je Marka Potrebicu za predsjednika. Većinom glasova Potrebica je izabran te je vijeće konstituirano. Protiv prijedloga Potrebice bili su Srđevci, Đuro Capor, Nikša Selmani i Petra Marčinko, nezavisni vijećnici Roko i Cetinić, dok su suzdržani bili SDP-ovci Ivan Tropan i Anita Bonačić Obradović i Pero Vićan.

Marko Potrebica većinom glasova izabran je za novog predsjednika Gradskog vijeća.

-Načelo s kojim smo krenuli u novi mandat jest programska otvorena suradnja bez koalicija. Drago mi je da je dio vijećnika prepoznao namjeru da Gradsko vijeće bude središnje mjesto gdje se donose odluke važne za naše sugrađane. To znači da ćemo intenzivno surađivati, od točke do točke, svi vi i svi mi s gradonačelnikom iznjedrit ćemo najbolja rješenja. To je novi izazov pred svima nama – poručio je Potrebica. Potrebica predsjednik, potpredsjednici DDS-ov Jasmin Deraković i Mostov Maro Kristić

Sa 16 glasova za prvim potpredsjednikom izabran je DDS-ov Jasmin Deraković. Protiv su bili Srđevci, dok su nezavisni Roko i Cetinić bili suzdržani. Za drugog potpredsjednika izabran je Maro Kristić (MOST). Protiv su bili Srđevci i vijećnici SDP-a, dok je sam Kristić ostao suzdržan.

U nastavku sjednice nije postignut međustranački dogovor o izboru odbora za proračun i financije te za statut i poslovnik. Kako je objasnio Potrebica, sukladno proklamiranom stavu kako će se nastojati postići što veći konsenzus, odluka o tome, ali i o svim ostalim odborima donijet će se na idućoj sjednici.

Na ovoj sjednici imenovana je i nova, stara ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara. Ivana Medo Bogdanović dobila je potporu većine vijećnika. Suzdržani su bili Željko Raguž i Ivana Šepak.

Nakon radnog dijela sjednice vijećnicima se obratio i sam gradonačelnik Mato Franković. Rekao je kako je pred svima njima izazovno četverogodišnje razdoblje, vrijeme turističkog i gospodarskog oporavka, ali i vrijeme neizvjesnosti vezano za pandemiju koronavirusa.

-Današnja sjednica pokazala je ozbiljnost svih političkih aktera izabranih na lokalnim izborima prije mjesec dana. Građani su svima vama, svakom na svoj način dali povjerenje i od nas očekuju odgovornost za transparentno i moralno služenje sugrađanima. Mi ćemo kao i prije 4 godine jasno i transparentno stavljati pred vas sve dokumente, a na vama je da odlučite jesu li dobri te kako ih treba popraviti. Na nama je usvajati odluke koje idu u korsiti građana – rekao je Franković dodavši kako je prošli saziv Gradskog vijeća u gotovo 70 posto odluka bio jednoglasan te da ne vidi razlog da bude drukčije i u ovom sazivu.

-Svaka odluka može i mora biti najbolja moguća i u koristi građana. Tako smo se ponašali dosad, tako ćemo se ponašati i u budućnosti – poručio je gradonačelnik.

 

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist