Aktualno

Nikolina Pozniak i Nella Lonza razgovarale s Milanovićem o Dubrovačkom statutu

Nikolina Pozniak i Nella Lonza razgovarale s Milanovićem o Dubrovačkom statutu

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je u četvrtak u Uredu predsjednika Republike s ravnateljicom Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolinom Pozniak i akademkinjom Nellom Lonza. Povod susreta je obilježavanje 750 godina od donošenja Dubrovačkog statuta.
Dubrovački statut je pravna zbirka, sastavljena 1272., a iako nije najstarija u Europi, pa ni na našoj obali, postala je i ostala temelj pravnog poretka dubrovačke zajednice preko pet stotina godina, rečeno je na sastanku. S obzirom da je Statut s vremenom postao jednim od najrječitijih biljega dubrovačke zajednice i važnim elementom njezinog kolektivnog identiteta, uz bok Svetoga Vlaha i zidina, Grad Dubrovnik je na inicijativu Državnog arhiva Dubrovnik proglasio ovu godinu, Godinom Dubrovačkog statuta, kako se navodi na stranicama Ureda predsjednika Republike Hrvatske.
Ravnateljica Pozniak i akademkinja Lonza informirale su predsjednika Milanovića kako je središnje obilježavanje 750 godina donošenja Dubrovačkog statuta organizirano 29. svibnja u Palači Sponza, u sjedištu Arhiva u kojem se čuvaju dva najstarija službena primjerka Statuta. Isto tako, kazale su kako je Arhiv prilikom obilježavanja ove obljetnice surađivao sa Zavodom za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku koji je upotpunio izložbu eksponatima iz svog fundusa, a autorica ovogodišnje izložbe, samog koncepta i selekcije izložaka je akademkinja Nella Lonza. Naposljetku, izrazile su uvjerenje da će Republika Hrvatska iskoristiti ovu visoku obljetnicu za predstavljanje bogate pravne baštine Dubrovnika domaćim i stranim posjetiteljima.
Uz predsjednika Milanovića na sastanku su bili posebni savjetnik Predsjednika za kulturu Zdravko Zima i savjetnik Predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić

Pročitajte još

S DuListom pratite sjednicu Gradskog vijeća, odlučuje se o gradnji Doma umirovljenika ispod bolnice

Dulist

BLAGDAN JE SV. JOSIPA Tate, sretan vam vaš dan!

Dulist

NEUGODNO ISKUSTVO SUGRAĐANKE ‘U šoku sam ponašanjem zaposlenika Libertasa i Tiska’

Dulist