Grad

NIKO PAVLOVIĆ NA KONFERENCIJI Neće doći do ukidanja subvencija!

NIKO PAVLOVIĆ NA KONFERENCIJI Neće doći do ukidanja subvencija!

Povjerenik Vlade Republike Hrvatske za Grad Dubrovnik, Niko Pavlović, u utorak je održao konferenciju za medije povodom donošenja Odluke o privremenom financiranju.

Na konferenciji su obrazloženi Program socijalnih mjera, Program potreba u predškolskom obrazovanju, Program potreba u školskom obrazovanju, Program potreba u športu, Program održavanja komunalne infrastrukture, te Program potreba u kulturi za prvi kvartal u 2015.

Pavlović je na konferenciji najavio kako neće doći do ukidanja svih dosadašnjih subvencija i socijalnih mjera, te također dodao kako će proračun Grada Dubrovnika do 31. ožujka iznositi 16,2 milijuna kuna. Inače, Odluka o prijevremenom finaciranju na snazi je od ponedjeljka, a obuhvatila je sve prihode i rashode koji su bili od 1. siječnja do tog dana, te projekciju prihoda i rashoda proračuna Grada do 31. ožujka.

Napravljena i procjena prihoda
Nije bilo lako napraviti Odluku, kazao je Pavlović, dodavši i kako su imali i zakonska ograničenja koja su morali poštivati.
-Tražili smo pojašnjena od resornih ministarstava, ali nismo dobili konkretne odgovore, već je ostalo na diskreciji Povjereniku da vidi što je štetno za Grad. Da to spriječi – kazao je Pavlović.
Ukupni prihodi su ograničeni rashodima tromjesječja protekle godine, te prosječnom kvartalnom potrošnjom u prethodnoj godini, a napravljena je i procjena prihoda koja će realno biti u ova tri mjeseca, tena temelju toga napravljen je plan trošenja.
Ovi programi mjera doneseni su za razdoblje od tri mjeseca, od 1. siječna do 31. ožujka, a bit će uključeni u sve programe za 2015. godinu.
– Sva prava građana koja su regulirana ranije donesenim odlukama nadležnih tijela Grada Dubrovnika neće biti ukinuta niti umanjena – istaknuo je Pavlović.
Povjerenik ima zadatak štiti interese građana i pravnih osoba kako bi se ostvarila njihova prava, a sve one odluke koje reguliraju naknadu za prijevoz, dakle avio karte, autobusne karte, cestarina, zatim naknade za rodilje i umirovljenike, te dodaci za male mirovine su i dalje na snazi, istaknuo je na konferenciji Pavlović, te dodao da, u slučaju da se do 31. ožujka ne isplate naknade, isplaćuju se u mjesecu nakon.
64, 5 milijuna kuna je predviđeni iznos ukupnog iznosa prihoda i primitaka, a namjenski prihodi od 26 milijuna kuna imaju svoju svrhu kako će se potrošiti. Oko 25 milijuna kuna su rashodi za zaposlene u Upravi, ustanovama, proračunskim korisnicima, za plaće u Udrugama. Napomenuto je i kako je iznos koji je ostao za ovo tromjesečje 16 i pol milijuna kuna, odnosno otprilike 5 milijuna mjesečno, stoga je Pavlović kazao i kako ćemo ‘sretno završiti ovo privremeno financiranje, te iako ćemo imati manje sredstava na raspolaganju, nećemo nikome ukinuti pravo koje je do sada imao’.
Na konferenciji za medije govorio je i pročelnik za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić, koji je kazao kako su pripremili veliku skupinu skupnih i pojedinačnih rješenja koja se odnose na subvencioniranje podstanarstva, dodatak korisnicima osobne invalidnine, dodaci za prvorođeno dijete, te mirovinski dodaci od 200 kuna za umirovljenike s mirovinom do 1800 kuna.
Također, na zamolbu Upravnog odjela, Zaklada Blaga djela je uplatila cijelu kvartalnu doznaku od 125 tisuća kuna, te je isplaćena socijalna pomoć za one najpotrebnije.
Osim navedenog, na konferenciji za medije kazano je kako je osiguran nastavak rada Pučke kuhinje, te nadogradnja osnove škole Lapad. Također, isplaćeno je 96 stipendija, osiguran je prijevoz osnovnoškolcima i invalidima. Isplaćene su plaće vrtićima, školama, te je osiguran i nastavak radova na ambulanti u Androvićevoj ulici u povijesnom dijelu Grada, kao i na Kalamoti.
Katičić je dodao i to kako su osigurana i sredstva za minimalno funkcioniranje športskih klubova i održavanje športskih terena, no samo za one investicije i projekte koji su počeli prošle godine, poput igrališta na Nuncijati.

Pročitajte još

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist