Zanimljivosti

NI HAO! Naučite kineski, i to besplatno, evo kako i gdje!

NI HAO! Naučite kineski, i to besplatno, evo kako i gdje!

Nakon Zagreba i Varaždina, Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu pokreće besplatne tečajeve kineskoga jezika i u Dubrovniku.

Krajem siječnja započet će tečajevi kineskoga jezika za građanstvo namijenjeni svim zainteresiranim punoljetnim osobama sa znanjem engleskoga jezika, a u pripremi su i tečajevi za učenike osnovnih i srednjih škola. Tečajevi za građanstvo održavat će se u prostorijama Poslijediplomskog središta Dubrovnik (PSD), a predviđeni početak nastave je 26. siječnja 2015. godine. Upisi će se provoditi od 14. do 23. siječnja, odnosno do popunjenja grupa. Detaljnije informacije možete pronaći na internetskoj stranici Konfucijeva instituta Sveučilišta u Zagrebu.

– Pokretanjem programa kineskoga jezika i kulture u Varaždinu i Dubrovniku Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu započeo je najavljeno širenje djelovanja na druge hrvatske gradove – prokomentirao je voditelj Instituta Krešimir Jurak.

– Nadamo se da ćemo uz pomoć Grada Dubrovnika i lokalnih institucija postaviti čvrste temelje za jednu uspješnu i dugoročnu suradnju. Za nas je ovo tek početak, prvi korak ka uspostavljanja svojevrsnog dubrovačkog centra za turizam, kineski jezik i kulturu koji bi, u budućnosti, mogao odigrati značajnu ulogu i na području gospodarstva – izjavio je Jurak.

Tečaj kineskoga jezika za građanstvo održavat će se dva puta tjedno po 90 minuta, u ukupnom trajanju od 70 školskih sati, a provodit će ga izvorni govornici kineskoga jezika, odnosno nastavnici specijalizirani za podučavanje kineskoga jezika strancima. Uvjeti za upis su punoljetnost kandidata i znanje engleskog jezika na kojem se odvija cjelokupna nastava i svakodnevna korespondencija s nastavnicima. Upisi na tečaj vršit će se putem telefona pozivom na broj 01/4843 601 ili putem elektroničke pošta slanjem upisnih podataka na info@ki.unizg.hr.

Uz jezične programe, u planu su i radionice kineske kulture, kao i prigodna obilježavanje važnijih kineskih blagdana i festivala. Spomenuti programi bit će u potpunosti besplatni za sve skupine polaznika. U pripremi je i kineski jezik kao izvannastavna aktivnost za učenike dubrovačkih osnovnih i srednjih škola, a moguća je i suradnja s drugim lokanlin obrazovnim institucijama.

Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu sveučilišni je centar za kineski jezik, kulturu i poslovanje osnovan u svibnju 2012. godine s ciljem promicanja kineskoga jezika i kulture te jačanja gospodarske suradnje između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine. Prvi upisi na tečajeve kineskoga jezika provedeni su u rujnu 2012., a do sada je kroz različite programe Instituta prošlo više od 1600 polaznika. Osim na Institutu, kineski se jezik uči i u tri zagrebačke osnovne škole (Osnovnoj školi Matije Gupca, Osnovnoj školi Izidora Kršnjavoga i Osnovnoj školi S. S. Kranjčevića), u Knjižnici Tina Ujevića u Zagrebu i na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Kineski jezik kao izvannastavna aktivnost uveden je i u Prvoj gimnaziji Varaždin i Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu.

Pročitajte još

ANTE CURAĆ Rekvijem za žrnovske petraleze

Dulist

OPUZENSKI OSNOVNOŠKOLCI U KUĆI BUKOVAC Učili o Vlahu Bukovcu

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1567. Umro Marin Držić

Dulist