Aktualno

‘NEPRIMJEREN JE I INVAZIVAN’ Lopuđani pokrenuli peticiju protiv izgradnje odašiljača na otoku

'NEPRIMJEREN JE I INVAZIVAN' Lopuđani pokrenuli peticiju protiv izgradnje odašiljača na otoku

Stanovnici Lopuda pokrenuli su online peticiju protiv zamjene postojeće antene u svom mjestu koja trenutno iznosi 13 metara za novu od 35,5 metara. Ovakvom drastično većom promjenom nesposredno do naseljenog najstarijeg urbanog dijela mjesta koje je k tome i van propisane građevinske zone, naglašavaju, cijelom mjestu nameće se snažan industrijski pečat koji je, dodaju, suprotan ideji kojom se Lopud predstavlja turistima te njegovom potencijalu kao iznimno bogatom i povijesno-kulturno značajnom destinaciju.

-Kao jedno od najposjećenijih izletišta gostiju grada Dubrovnika, važan je i za ukupnu sliku Grada kao destinacije kakvom želi biti. Također je upitan utjecaj ovako snažne antene unutar ruba naselja na zdravlje nas otočana. Od isključivo turizma živi 90 posto stanovnika otoka te nam je svima od najveće važnosti očuvati i dalje razvijati ispravnu sliku Lopuda te biti sad i ubuduće transparentno informirani i uključeni u ovakve invazivne i ostale pozitivne projekte koje utječu na kvalitetu mjesta od samog njihovog planiranja – naglasili su u peticji Lopuđani.

Podsjetimo, kako su za DuList naveli iz Odašiljača i veza, na Lopudu se gradi novi antenski stup kao dio elektroničke komunikacijske infrastrukture, a koji će zamijeniti postojeći, stari i dotrajali stup. Na taj način će se, naveli su dalje, na području pokrivanja građanima i drugim posjetiteljima donijeti znatno poboljšanje kvalitete i dostupnost televizijskog i radio prijma, kao i dostupnost novih elektroničkih usluga.
-Novi stup gradi se na istoj čestici, neposredno uz postojeći, a bit će visine 31,5 metara s dodatkom tanke cijevi za TV odašiljačke antene i gromobrana. Nakon izgradnje novoga stupa, na isti će se preseliti postojeća oprema, a stari stup će se demontirati. Zadržavanjem ove lokacije izbjegava se nepotrebna gradnja više stupova u okolici, a što bi bilo potrebno kako bi se pokrilo ovo konzumno područje, te se na taj način doprinosi i energetskoj učinkovitosti i zaštiti okoliša. Televizijskim signalom bit će pokriveno mjesto Lopud te dio okolnog područja i pripadajućeg akvatorija – istaknuli se među ostalim iz Odašiljača i veza.

Ipak, stanovnici Lopuda traže od investitora, tvrtke Odašiljači i veze, pružatelja nacionalne strateške komunikacijske infrastrukture za odašiljanje i prijenos signala, obustavu radova na postojećoj lokaciji do iznalaženja drugog prikladnog rješenja, odnosno da se toranj izmjesti izvan rezidencijalnog kvarta gdje će imati manji utjecaj na zdravlje stanovnika te neće trajno narušiti ne samo vizuru spomenika nulte kategorije, već i turističku valorizaciju objekata koji se nalaze na tom području. Navode kako nitko nije protiv izgradnje odašiljača, međutim neprihvatljivo im je da se on gradi u neposrednoj blizini zaštićene spomeničke baštine te naseljenih kuća.

Peticiju možete potpisati ovdje.

Foto: Facebook

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist