Aktualno

“Nemate uvjete za izgradnju luke!”

Ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik Željko Dadić uputio je pismo gradonačelniku Andru Vlahušiću u vezi izgradnje komunalne lučice Batala i prijedloga ekološke takse, koje prenosimo u cijelosti:

„Vašim dopisom od 2.listopada 2012. godine izvijestili ste ovu Lučku upravu o prijedlogu financiranja komunalne luke na Batali, pri čemu se može zaključiti da je Grad Dubrovnik neovlašteno zatražio kredit od Splitske banke u ime i za račun Županijske lučke uprave Dubrovnik.
 
Ovom prilikom moramo Vas podsjetiti da je Županijska lučka uprava Dubrovnik dopis još od 11.travnja 2012. godine izvijestila Grad Dubrovnik o namjeri financiranja Idejnog rješenja, Glavnog projekta i izgradnje komunalne luke na Batali, sve sukladno UPU Gruškog akvatorija, međutim preduvjet za izgradnju komunalne luke i luke posebne namjene (Marina) jest izrada Studije utjecaja na okoliš, dobivanje Potvrde na Glavni projekt, te izgradnja prometnice od istezališta Batala do ex.Vile Pitarević.
 
Nažalost, po našim saznanjima, projekt izgradnje prometnice na Lapadskoj obali tek je u izradi, još nije ishođena lokacijska dozvola, napravljene su samo geomehaničke istražne radnje pa je sasvim neizvjesno kada će se ishoditi pravomoćna Potvrda na glavni projekt kako bi se prometnica mogla početi graditi, što je sve u nadležnosti Grada Dubrovnika. Želimo vjerovati da će Grad Dubrovnik u proračunu za 2013. godinu osigurati sredstva potrebita za izgradnju prometnice, šetališta i parkinga na Lapadskoj obali, te izgraditi prometnicu, što je preduvjet početka realizacije izgradnje komunalne luke na Batali.
 
Izravnu komunikaciju između budućeg koncesionara komercijalne Marine, Grada Dubrovnika i Županijske lučke uprave Dubrovnik smatramo puno boljom solucijom od komuniciranja putem medija, pa Vaš dopis objavljen u Dubrovačkom listu od 14.kolovoza 2012. godine držimo neprimjerenim i nepotrebnim.
 
Na kraju, ali ne manje bitno, Vaš prijedlog o uvođenju ekološke takse u visini 50 kuna za putnike s brodova na kružnim putovanjima što se sidre ispred Gradske luke Dubrovnik cijenimo vrlo opasnim potezom, jer Prijedlog lučke tarifne politike za brodove na kružnim putovanjima u Dubrovniku za razdoblje od 2012-2017. godine izrađen od Instituta za turizam RH u kolovozu 2010. godine, u zaključku jasno određuje da nema prostora za većim povećanjem lučkih pristojbi, jer bi u suprotnom moglo doći do supstitucije dijela potražnje za Dubrovnikom lukama u bližem okruženju (Kotor, Split i Bari). Međunarodni pomorski promet moguć je isključivo u lukama otvorenim za javni promet koje su sukladno pozitivnim zakonskim propisima u nadležnosti lučkih uprava, a naplata lučkih pristojbi obavlja se temeljem Odluka o visini lučkih pristojbi koje donose upravna vijeća lučkih uprava i isključivi su prihod lučke uprave.
 
S poštovanjem,
Ravnatelj:
Željko Dadić, dipl. oeec."                                                                                          

Pročitajte još

Nizozemac traži oca koji je radio u hotelu Bellevue ’60-ih godina. Možemo li mu pomoći?

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] FRANO ĐUROVIĆ: Kad me netko pita: ‘Odakle ste?’, uvijek ću reći – iz Dubrovnika

Mia Njavro Banić

NOVI PLOVIDBENI RED Od ponedjeljka kraći boravak na Lokrumu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija