Kultura

NE OSTAVLJAJTE VOLJENE Majstori ruskog teatra MHAT pokazali svoje umjeće

NE OSTAVLJAJTE VOLJENE Majstori ruskog teatra MHAT pokazali svoje umjeće

U Kazalištu Marina Držića prikazana je u srijedu predstava velikog ruskog redatelja Georgija Surkova ‘Ne ostavljajte voljene’.

Djelo autora Aleksandra Volodina igralo se na sceni MHT-a pod redateljskom palicom Viktora Rižakova više od deset godina, a sudjelovale su tri generacije studenata!

Sada se ovom dramskom tekstu okrenuo mladi latvijski redatelj Georgij Surkov. Predstavu je stavio u okvir 70-ih godina prošlog stoljeća, vjerno reproducirajući estetiku, teksturu, glazbeni i vizualni prikaz. Pri tom, na upravo paradoksalan način, predstava poprima izrazito suvremen izraz.

Redatelj se odlučio znatno skratiti dramski tekst, tretirajući ga zakonima filmskog scenarija – brza montaža, lijepljenje. Slijedeći ritam današnje Moskve, pred gledateljima lete beskrajne priče rastava, razvoda.

Olga Topunova zapisala je o predstavi:

Što se više bliži kraj, ljudi sve brže, ‘lakomislenije’ i ciničnije napuštaju jedni druge. Rastaju se. Dijele svoju imovinu. Psuju. Sve je to nevažno. Važno je ono što je uokolo – ples, glazba, veselje. Glavnu ulogu ima najavljivač koji svojim “šalama i pošalicama” otvara svaki sljedeći čin. “Bolje je ne misliti.” Ne razmišljati o tome što si sada loše učinio, što si radio. Kako tvoja brzopletost može uništiti nešto što je važno. Takvo je vrijeme, takvi su ritmovi.
Glumci sve rade na očigled. Scenski prostor sklapa se pred našim očima istom brzinom kojom i junaci predstave “prerađuju” svoje sudbine. Sastavlja se i rastavlja. To je priča generacije. Dvadesetogodišnji mladić i djevojka još uvijek nisu imali velikih životnih gubitaka. I čini se da je sve još uvijek pred njima, sve je još moguće promijeniti – o “lošem” je bolje jednostavno ne razmišljati. Sve je ovo skica, a sutra ćemo početi život iznova. Ili je rastava samo za zabavu.
Završni dio raspliće se lakoćom. Samo je potrebno nekome prići, napraviti prvi korak. Ništa nije nestalo. Ne ostavljajte voljene. Razmislite o tome.

A Kazalište Marina Držića, DAF i DuList pobrinuli su se da i vi, dragi čitatleji, uživate u ruskim remek – djelima! Tako dijelimo dvije ulaznice za večerašnju izvedbu MHAT-a, ‘FAULKNER. TIŠINA.’ u režiji Viktora Rižakova. Javite nam se na info@dulist.hr i pošaljite ime, prezime i kontakt i možda baš Vi osvojite dvije ulaznice za večerašnju izvedbu Dubrovnik Art Foruma.

Faulkner Tisina  (1)

FAULKNER. TIŠINA.

tisina faulkner mhat

 

Pročitajte još

[FOTO] Pogledate tko je sve uživao na tratamentu nakon ‘Umišljenog bolesnika’

Dulist

‘UMIŠLJENI BOLESNIK’ U KMD-u izveden posljednji premijerni naslov sezone

Dulist

KONCERT U CRKVI MALE BRAĆE Obilježeno 220 godina smrti Ivana Mane Jarnovića

Dulist