Grad

Napustio nas je gospar Jozo Ajduković

Ulica pjesme, zabave i kazina

Napustio nas je gospar Jozo Ajduković, nekadašnji prvi kornist Dubrovačkog simfonijskog orkestra i omiljeni profesor koji je učio mlade svirati tamburicu od Prevlake do Pelješca i Neuma, pa i dalje i šire.

Kako je u svojoj kolumni u DuListu Ulicama moga grada zapisao Boris Njavro, Ajduković je osnivao, uvježbavao i vodio mnoge tamburaške, ali i mandolinske sastave, zborove, a uz to je sve te godine bio prvi kornist u Dubrovačkom simfonijskom orkestru.

-Cijeli život u glazbi. U zgradu u Kovačkoj ulici na broju 3. prvo je ušao koju godinu iza Drugog svjetskog rata, kao klinac tek stigavši u Dubrovnik iz rodnog Sinja, gdje je završio Franjevačku gimnaziju, postavši član tadašnjeg Kulturno – umjetničkog društva koje se zvalo ’29. novembar’, nazvanu u stilu tog vremena. To društvo postojalo je i prije tog rata, ali tad se zvalo baš tako. Pjevalo se, sviralo, djelovao je i vježbao u toj zgradi i zbor i orkestar mandolina i dramska sekcija i svašta je tu bilo, svakako veselo svaki dan i noć. A onda je u tu zgradu na broju 3, zgradu koju su tada mnogi u Gradu smatrali središtem kulture, uselio Orkestar. Gospar Jozo je odmah postao član, prvi kornist. I krenule su ozbiljnije probe. A koju godinu iza Orkestar je preselio u Karmen, tamo gdje danas Gradska glazba, a prostorije zgrade su preuređene u tri stana, koja su dodijeljena trojici članova Orkestra, te gospar Jozo u njoj ostaje živjeti s obitelji u stanu u kojem je i danas – zapisao je Boris Njavro o gosparu Ajdukoviću.

Ljubav prema glazbi gospar Jozo je prenio i svome sinu Denisu koji je kao kontrabasist dugogodišnji član Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Pročitajte još

Skala jutros nije zaplovila prema Lokrumu

Dulist

Dubska i Neumska ulica dobivaju nove cjevovode vodoopskrbe

Dulist

TURISTIČKO VIJEĆE Započeo je oporavak, vidljiv je porast broja turista

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija