Aktualno

Napustio nas je dubrovački kipar Asim Hebib

Napustio nas je dubrovački kipar Asim Hebib

U 83. godini života napustio nas je dubrovački kipar Asim Hebib.

Rođen je 1940. u Cernici. Prve smjernice iz kiparstva daje mu profesor likovnog u osnovnoj školi, akademski kipar Ivan Mitrović (Pajo). U razdoblju od 1957. do 1960. školuje se kod talijanskog akademskog kipara Giovannija Colonne u Dubrovniku gdje je stekao klesarsku i kiparsku naobrazbu. Nakon školovanja Asim Hebib na početku šezdesetih godina 20. stoljeća počinje samostalno stvarati svoje prve kiparske radove te paralelno surađuje dugi niz godina s Giovannijem Colonnom na raznim projektima.

Sudjelovao je i na projektu Spomen–groblja u Mostaru arhitekta Bogdana Bogdanovića gdje je u razdoblju od tri godine bio zadužen za izradu jednog dijela monumentalnih simboličkih reljefa. Atelijer Hebib osnovao je 1963. godine u Dubrovniku. Ostvario je značajan i prepoznatljiv kiparski opus kroz mnoge tematske cikluse.

Radovi mu se nalaze na javnim površinama i u brojnim privatnim i javnim zbirkama umjetnina. Osim kiparstvom Asim Hebib bavio se i dekorativnim klesarstvom i crtežom, a pisao je i poeziju. Bio je aktivan sudionik niza umjetničkih kolonija u Hrvatskoj te član HDLU-a Dubrovnik. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj.

-Bila nam je čast surađivati s njime i ovim se putem prisjećamo njegove retrospektivne izložbe koja je 2019. godine bila otvorena u Galeriji Dulčić Masle Pulitika – napisali su iz Umjetničke galerije Dubrovnik.

 

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist