Aktualno

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ O PORASTU NASILJA Djeca ne smiju drugima služiti kao vreća za boks! Dosta je!

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ O PORASTU NASILJA Djeca ne smiju drugima služiti kao vreća za boks! Dosta je!
Anita Bonačić Obradović

Gradska vijećnica SDP-a Anita Bonačić Obradović osvrnula se u priopćenju za medije na porast nasilja među djecom. Naglašava kako se djeca i mladi, svakodnevno nose s brojnim izazovima, od školovanja, odnosa s vršnjacima, nasilja u obitelji, nasilja na društvenim mrežama, nasilja u školama.
-Svjedočimo porastu nasilja među djecom, izgovaranju pogrdnih riječi, gašenju opušaka, primjerima psihičkog i fizičkog zlostavljanja. To se više ne događa tamo negdje, nego nažalost, tu kod nas. Da, tu kod nas, gdje imamo hrabre mame koje svjedoče i pitaju se kome se obratiti.
Nasilje počinje jako rano, već u prvim razredima osnovne škole. Što se događa s našom djecom, jesmo li pripravni kao društvo i kao roditelji za to? Razgovaramo li s djecom? Slušamo li ih? Imamo li plan?
Često je toj djeci teško o svim tim mislima i osjećajima razgovarati s najbližima jer se boje osude ili da ih neće razumjeti. Boje se prokazivanja i nastavka još jačeg zlostavljanja! Tu uskačemo mi, roditelji, učitelji, stručne službe, odrasli koji svojoj djeci moramo biti potpora i moramo biti njihov glas. Jer je dosta! Mentalno zdravlje djece je ugroženo – navodi vijećnica te iznosi i podatke.
-Podaci govore: Dramatičan porast pokušaja samoubojstava u prvih 5 mjeseci ove godine (porast od 280 posto u godinu dana). U Hrvatskoj postoji samo jedna dječja psihijatrijska bolnica smještena u Zagrebu, raspolaže s 37 kreveta, a potrebe su puno veće (zabilježen je porast broja hitnih hospitalizacija, u 2019. godini bio 1.448, dok je u 2022. godini on iznosio 2.264, što je povećanje od 56 posto). Porast suicida od gotovo 30 posto u 2022. u odnosu na prošle godine. Izostanak nacionalnog strateškog plana razvoja dječje i adolescentne psihijatrije. No, to nije jedini problem – za djecu kojoj je potrebna pomoć u cijeloj državi postoji samo 56 dječjih psihijatara (pola tek na specijalizaciji).
Nedovoljan broj psihologa u školama, nedovoljan broj drugih stručnjaka koji rade s djecom, a 50 posto psihičkih teškoća javi se prije 14. godine.
Ono što je potrebno jest program koji bi bio usmjeren na osnaživanje uloge nastavnika, odgajatelja i roditelja za stjecanje socijalnih i emocionalnih vještina kako bi znali prepoznati simptome traume i probleme u području mentalnog zdravlja. Probleme trebamo rano uočiti, jer prevencija je bitna.
Djeci treba pomoći da se osnaže i da se znaju nositi, te da znaju iskomunicirati svoje probleme pri čemu Građanski odgoj u školama to može omogućiti.
Za rješavanje problema ne smijemo biti nojevi, nego ga vidjeti, a potreban je strateški plan i politička volja! Ali već jučer!!!
Našu djecu nismo rodili niti dobili da nekome drugome služe kao vreća za boks ili da budu sredstvo iživljavanja! I zato otvorimo širom oči i kao roditelji, i kao društvo u cjelini – poručuje gradska vijećnica Anita Bonačić Obradović.

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist