Aktualno

Naplata starih zasluga

Naplata starih zasluga

Nakon što je ostala bez angažmana u Gradu Dubrovniku i gradskoj Turističkoj zajednici bivša ministrica turizma Pave Župan Rusković nastoji se nametnuti u Turističkoj zajednici Dubrovačko-neretvanske županije.

Naime, kako se može saznati iz redova županijske Turističke zajednice, aktualni direktor Vladimir Bakić posljednjih tjedana nalazi se pod izrazitim pritiskom dubrovačko – neretvanskog župana Nikole Dobroslavića.
 
OPET SAVJETNICA?
 
Dobroslavić, naime, upravo preko leđa (čitaj: proračuna) Turističke zajednice Dubrovačko – neretvanske županije nastoji zbrinuti bivšu ministricu turizma Pavu Župan Rusković, navodno pod egidom njenog znanja i dugogodišnjeg iskustva. Bakić bi je, prema županovim željama, trebao angažirati kao savjetnicu za županijski destinacijski menadžment i provedbu Strategije razvoja turizma Dubrovačko – neretvanske županije.

Tragom te informacije, a kako bismo razjasnili županovu namjeru, uputili smo upit Tajništvu Dubrovačko – neretvanske županije. Iz Tajništva su poručili kako Župan Rusković nemaju namjeru zapošljavati niti uzeti za savjetnika, ali su i jasno dali do znanja kako se o njenom angažiranju razmišlja u županijskom TZ-u.

– Pave Župan Rusković član je radne skupine za izradu Strategije razvoja turizma Dubrovačko-neretvanske županije. Turistička zajednica Dubrovačko – neretvanske županije razmišlja kako iskoristiti njeno znanje i iskustvo u dovršetku izrade Strategije te u poslovima uspostavljanja sustava upravljanja destinacijom – tvrde iz Županije.

Iz županijske Turističke zajednice, pak, pušu drukčiji vjetrovi. Direktor Vladimir Bakić ističe kako županijski TZ trenutno nema potpisan nikakav ugovor sa Župan Rusković, ali i napominje kako za svakog tko nudi svoje konzultantske ili druge usluge, pa i za Župan Rusković, postoji jednaka procedura.
 
IZRAZ ZAHVALNOSTI
 
– Prijedlog mora doći na Turističko vijeće, čijih devet članova prije svega sagledava sve bitne elemente, počevši od sadržaja tog angažmana do financijskih izdataka – kazao nam je direktor županijskog TZ-a Vladimir Bakić, koji na naše pitanje bi li županijska TZ bila spremna angažirati Župan Rusković, posebno kad se zna da je za svoje usluge od Grada Dubrovnika navodno zaradila oko 400 tisuća kuna, kratko odgovara:

– Naš godišnji prihod je oko 3,5 milijuna kuna, što je otprilike četiri puta manje od onog TZ-a Grada Dubrovnika – bio je izričit u svom odgovoru direktor Bakić.

Neki poznavatelji prilika i bliske povijesti turizma u županiji ovu zanimljivu situaciju smatraju sasvim normalnom, dapače, i očekivanom. Riječ je o svojevrsnom vraćanju dugova ili, u najmanju ruku, izrazu zahvalnosti.

Naime, župan Dobroslavić nije zaboravio na zasluge bivše ministrice kada je 2001. godine, u njenom mandatu, uspješno privatizirao hotel „Osmine“ po modelu radničkog dioničarstva, gdje su vlasnički udjeli proporcionalno podijeljeni među zaposlenicima.

Podsjetimo, danas u nadzornom odboru Hotela Osmine, društva čiji temeljni kapital iznosi 15,5 milijuna kuna, Župan Rusković obavlja funkciju predsjednice, a zamjenica joj je županova supruga Ingrid Dobroslavić. U vlasničkom udjelu hotela župan Nikola Dobroslavić sudjeluje s 8,63%, dok njegova supruga Ingrid posjeduje 3,83% udjela.
 
 

STARE ZASLUGE
Pave p(r)ogurala „Osmine“

Hotel „Osmine“ jedini je hotel u Hrvatskoj privatiziran modelom radničkog dioničarstva, gdje su vlasnički udjeli podijeljeni proporcionalno među zaposlenicima. Nakon rata do 1998. godine služio je za prihvat i smještaj primorskih prognanika-povratnika. Na popravak ratnih šteta tijekom devedesetih uloženo je 7,5 milijuna tadašnjih njemačkih maraka, a u obnovu je dodatno uloženo još 9,5 milijuna njemačkih maraka, uz kredit Dubrovačke banke i HBOR-a.

Nakon dva neuspješna natječaja za prodaju hotela, u proljeće 2001. godine tridesetih zaposlenika, na čelu s tadašnjim direktorom Nikolom Dobroslavićem, dogovorilo je s Ministarstvom turizma, kojem je tada na čelu bila Pave Župan Rusković, i Hrvatskim fondom za privatizaciju otkup 95% dionica hotela.

Radnici su se pojedinačno kreditno zaduživali, uplatili početnih 700 tisuća kuna, pruzeli dugovanja i obvezali se uložiti još 815 tisuća kuna kako bi hotel ispunio uvjet za kategoriju tri zvjezdice. Hotel „Osmine“ time je ušao u povijest kao jedan od rijetkih postupaka uspješne privatizacije.

 
 

KAKO JE RUSKOVIĆ OSTALA BEZ POSLA
Pijani turisti koštali je otkaza

 
Vrijedi se prisjetiti kako je Pave Župan Rusković izgubila sve pozicije koje joj je gradonačelnik Andro Vlahušić dodijelio na samom početku svog mandata. Kako je i sama jednom kazala, gradonačelnik ju je dugo nagovarao da mu postane savjetnica za turizam i predsjednica Skupine destinacijskog menadžmenta. Kada je napokon pristala prihvatiti ponudu, s vremenom se njen doprinos iz volonterskog rada pretvorio u poprilično skup angažman za Grad Dubrovnik.

U medijima se Rusković jadala kako nikada nije imala potporu gradonačelnika ni za jedan projekt kojim bi dubrovačku turističku sezonu produžila na zimske mjesece. Suradnja je na koncu prekinuta krajem 2011. godine nakon nepromišljenih izjava bivše ministrice o 'pijanim novozelandskim i australskim turistima', a koje su gradonačelniku u namjeri da je se riješi legle 'ko budali šamar'. Župan Rusković se zatim poptuno posvetila radu u Radnoj skupini za izradu Strategije razvoja županijskog turizma u koju ju je imenovao župan Dobroslavić.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist