Koronavirus u Hrvatskoj

NAKON SVADBE Razmišlja se o probnom koncertu, moguća su dva modela

Gošća RTL-a Danas bila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin koja je komentirala mogući probni koncert.

– To je nešto o čemu se intenzivno razmišlja i planira zajedno s Ministarstvom kulture. Naravno da će biti na tragu ove probne svadbe i druženja poslovno-privatnog karaktera koje smo imali. Znači, to su ti epidemiološki okviri, može se reći da tu postoje dva principa. Jedan se odnosi na zelenu digitalnu potvrdu, pri čemu se zapravo radi o ulasku osoba koji imaju negativan test ili imaju potvrdu o cijepljenju ili potvrdu o preboljenju, a drugi je model održavanja takvih aktivnosti na način da se pridržavamo onih klasičnih nespecifičnih protuepidemijskih mjera, a to su distanca, nošenje maske…

Naravno, prvi model je svima draži zato što omogućava ono zbog čega se druženja i organiziraju, a to je da se ljudi mogu i opustiti i međusobno komunicirati, razgovarati, konzumirati hranu, dok nas drugi model, kako god ga organiziramo, ipak udaljava od onoga što smo naučili – rekla je Šimetin.

Ako se ide po modelu da nema distance i da maska ne mora biti obavezna, onda, rekla je Šimetin, mora se raditi o osobama koje imaju negativan nalaz ne stariji od 48 sati.

– Osobe koje su cijepljenje s obje doze cjepiva ili jednom dozom ako se radi o J & J cjepivu, ili pak osobe koje su preboljele covid-19 u posljednjih šest mjeseci – rekla je.

Hoće li se održati u Zagrebu, kazala je Šimetin, to je teško reći.

– Ono što se može možda pretpostaviti je da će, ako se bude išlo na veći broj ljudi, prednost imati otvoreni prostori jer nam on odmah smanjuje rizik od prijenosa zaraze – rekla je.

Odgovorila je i kad možemo očekivati povratak u normalno.

– Mi se već dugo spremamo na ljeto koje bi bilo barem slično onome kakvo smo imali prošle godine, a po mogućnosti i prethodne godine. Nadam se da će to tako biti ako se epidemiološka situacija nastavi poboljšavati i održi taj kontinuitet i uz odaziv građana na cijepljenje… Jako je važno da se što više građana u kratkom vremenu cijepi, to je onda put prema nekakvom lijepom ljetu kakvo bismo svi zapravo htjeli – zaključila je Šimetin.

Pročitajte još

U Hrvatskoj 7548 novih slučajeva, preminulo 55 osoba

Dulist

U županiji 483 novooboljele osobe, preminuo Dubrovčanin

Dulist

Na 139 testiranih, 20 novooboljelih. Jedna osoba preminula

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija