Grad

NAKON ONEČIŠĆENJA MORA LOŽ ULJEM Gradska uprava preventivno ugasila sustav hlađenja i grijanja morskom vodom

Grad Dubrovnik preventivno je ugasio sustav hlađenja i grijanja morskom vodom nakon onečišćenja mora lož uljem iz kotlovnice hotela Excelsior onog trenutka kada je ulje došlo do gradskog Porta – potvrdili su DuListu iz Gradske uprave ovog četvrtka.

-Navedeni sustav grijanja i hlađenja je preventivno ugašen nakon uočenja onečišćenja u Gradskoj luci te je ponovno stavljen u pogon u ponedjeljak, 5. travnja nakon što je ovlaštena tvrtka provela čišćenje akvatorija Gradske luke. S obzirom da je usis morske vode za potrebe rada sustava smješten na otprilike jedan metar ispod razine površine mora, a izliveno lož ulje se zadržalo na površini mora, ne očekuje se negativni utjecaj istoga na rad sustava koji je opremljen filterima i ostalom zaštitnom opremom za preveniranje ulaska nečistoća u sustav – odgovorili su iz Grada Dubrovnika DuListu dodavši kako nikakvo onečišćenje nije ušlo u sustav niti je prouzrokovalo probleme.

Također, dodali su iz Gradske uprave, pored stalnog daljinskog nadgledanja sustava zatražen je i povećani fizički nadzor ugovorne tvrtke za održavanje predmetnog sustava.

Podsjetimo, riječ je o tehničkom sustavu grijanja i hlađenja u Kneževom dvoru kojim se opskrbljuje zgrada Gradske uprave i Knežev dvor, ali i Kino Sloboda te Kazalište Marina Držića. Kroz projekt sufinanciran sredstvima Europske unije ugrađeno je šest dizalica topline koje kao medijator koriste obnovljive izvore energije, u ovom slučaju morsku vodu, odnosno hlade/griju navedeni kompleks zgrada uz pomoć morske vode.

Pročitajte još

Dubrovački obrtnici dobili potpore u iznosu od milijun kuna

Dulist

RAZGOVOR S MIRSOM Udahnimo sadašnjost i izdahnimo prošlost. Stanimo na loptu i budimo bolji ljudi

Andrea Falkoni Račić

Od sutra izmjene u gradskom voznom redu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija