Aktualno

KAZNA DO 300 TISUĆA KUNA Jadranskim luksuznim hotelima optužni prijedlog zbog izlijevanja nafte u more

KAZNA DO 300 TISUĆA KUNA Jadranskim luksuznim hotelima optužni prijedlog zbog izlijevanja nafte u more

Vodopravna inspekcija podnijet će optužni prijedlog protiv hotela Excelsior te Davora Lukšića prema prekršajnim odredbama Zakona o vodama zbog ispuštanja ili unošenja u vode opasnih i drugih onečišćujućih tvari u vode ili odlaganja istih na mjestima s kojih postoji mogućnost onečišćenja voda i vodnog okoliša. Zakonom o vodama su predviđene novčane kazne u iznosu od 30.000,00 do 300.000,00 kn za odgovornu pravnu osobu, ukoliko se utvrdi da se ispuštaju ili unose u vode opasne i druge onečišćujuće tvari te ih odlaže na mjestima s kojih postoji mogućnost onečišćenja voda i vodnog okoliša – odgovorili su DuListu iz Vodopravne inspekcije vezno za onečišćenje mora lož uljem koje je u subotu 27. ožujka iscurilo iz kotlovnice hotela Excelsior.

Iako joše uvijek nije utvrđeno kolika je količina lož ulja istekla u more, javnosti je sada barem poznato što se poduzelo i kako će se s onečišćenjem dalje postupati.

-Nadzorom je utvrđeno da je u kotlovnici pravnog subjekta prilikom pretakanja lož ulja iz velikog spremnika goriva u dnevni tank, zbog propusta u manipulaciji došlo do izlijevanja lož ulja iz dnevnog tanka na betonirani dio plaže na južnoj strani pravnog subjekta i u more – istaknuli su iz Vodopravne inspekcije za DuList.

Naveli su dalje kako je odmah prekinuto daljnje pretakanje goriva te se postupilo u skladu s Operativnim planom pravnih osoba, koje djelatnost obavljaju korištenjem opasnih tvari te je proveden i postupak temeljem ‘Operativnog plana interventnih mjera u slučaju izvanrednog i iznenadnog onečišćenja voda’ putem ovlaštene pravne osobe koja obavlja sanaciju.

-Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da su poduzete mjere od onečišćivača temeljem pozitivnih propisa, da se obavlja sanacija na moru, te da je izvršena sanacija, posipanje i sakupljanje apsorbensa na kopnu. Na lokaciji istjecanja lož ulja postavljene su zaštitne brane – zračna brana i upijajuće brane, upijajuće krpe. Onečišćenje na kopnu, odnosno, betoniranom dijelu plaže je sanirano. Nadalje, zbog jakog nevremena more je velikim valovima prekrivalo i zapljuskivalo plato, odnosno betoniranu plažu i stijene te je ispralo određenu količinu ulja koja je istekla i u škrape te je prouzročila novo onečišćenje mora. Kontrolnim inspekcijskim nadzorom vodopravne inspekcije i inspekcije zaštite okoliša utvrđeno je da se u moru i dalje nalazi upijajuća brana, procijenjene dužine 15 metara koja se svaki dan redovito mijenja, a na kojoj su vidljivi tragovi lož ulja. Pravna osoba ovlaštena za sanaciju onečišćenja je i nadalje na lokaciji kao i inspekcije Državnog inspektorata – naveli su iz inspekcije.

Dodali su i kako je odmah po onečišćenju mora lož uljem, Županijska lučka uprava Dubrovnik obavijestila ovlaštenu pravnu osobu za sanaciju onečišćenja. Za onečišćenja uljem i/ili smjesom ulja za manji opseg i jačinu izvanrednog prirodnog događaja u moru primjenjuje se Županijski plan intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora. Također,  naglasili su, Inspekcija zaštite okoliša i vodopravna inspekcija Državnog inspektorata su odmah po zaprimljenoj prijavi o onečišćenju, obavile inspekcijski nadzor po službenoj dužnosti.

Inače, DuList je još od ponedjeljka čekao na odgovor Vodopravne inspekcije o onečišćenju, o postupcima koji su poduzeti kao i kazni koju će hotel platiti zbog onečišćenja te nam je napokon pristigla ove srijede. Dodajmo i da je danas 12. dan otkako se onečišćenje dogodilo.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist