Aktualno

KAZNA DO 300 TISUĆA KUNA Jadranskim luksuznim hotelima optužni prijedlog zbog izlijevanja nafte u more

Vodopravna inspekcija podnijet će optužni prijedlog protiv hotela Excelsior te Davora Lukšića prema prekršajnim odredbama Zakona o vodama zbog ispuštanja ili unošenja u vode opasnih i drugih onečišćujućih tvari u vode ili odlaganja istih na mjestima s kojih postoji mogućnost onečišćenja voda i vodnog okoliša. Zakonom o vodama su predviđene novčane kazne u iznosu od 30.000,00 do 300.000,00 kn za odgovornu pravnu osobu, ukoliko se utvrdi da se ispuštaju ili unose u vode opasne i druge onečišćujuće tvari te ih odlaže na mjestima s kojih postoji mogućnost onečišćenja voda i vodnog okoliša – odgovorili su DuListu iz Vodopravne inspekcije vezno za onečišćenje mora lož uljem koje je u subotu 27. ožujka iscurilo iz kotlovnice hotela Excelsior.

Iako joše uvijek nije utvrđeno kolika je količina lož ulja istekla u more, javnosti je sada barem poznato što se poduzelo i kako će se s onečišćenjem dalje postupati.

-Nadzorom je utvrđeno da je u kotlovnici pravnog subjekta prilikom pretakanja lož ulja iz velikog spremnika goriva u dnevni tank, zbog propusta u manipulaciji došlo do izlijevanja lož ulja iz dnevnog tanka na betonirani dio plaže na južnoj strani pravnog subjekta i u more – istaknuli su iz Vodopravne inspekcije za DuList.

Naveli su dalje kako je odmah prekinuto daljnje pretakanje goriva te se postupilo u skladu s Operativnim planom pravnih osoba, koje djelatnost obavljaju korištenjem opasnih tvari te je proveden i postupak temeljem ‘Operativnog plana interventnih mjera u slučaju izvanrednog i iznenadnog onečišćenja voda’ putem ovlaštene pravne osobe koja obavlja sanaciju.

-Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da su poduzete mjere od onečišćivača temeljem pozitivnih propisa, da se obavlja sanacija na moru, te da je izvršena sanacija, posipanje i sakupljanje apsorbensa na kopnu. Na lokaciji istjecanja lož ulja postavljene su zaštitne brane – zračna brana i upijajuće brane, upijajuće krpe. Onečišćenje na kopnu, odnosno, betoniranom dijelu plaže je sanirano. Nadalje, zbog jakog nevremena more je velikim valovima prekrivalo i zapljuskivalo plato, odnosno betoniranu plažu i stijene te je ispralo određenu količinu ulja koja je istekla i u škrape te je prouzročila novo onečišćenje mora. Kontrolnim inspekcijskim nadzorom vodopravne inspekcije i inspekcije zaštite okoliša utvrđeno je da se u moru i dalje nalazi upijajuća brana, procijenjene dužine 15 metara koja se svaki dan redovito mijenja, a na kojoj su vidljivi tragovi lož ulja. Pravna osoba ovlaštena za sanaciju onečišćenja je i nadalje na lokaciji kao i inspekcije Državnog inspektorata – naveli su iz inspekcije.

Dodali su i kako je odmah po onečišćenju mora lož uljem, Županijska lučka uprava Dubrovnik obavijestila ovlaštenu pravnu osobu za sanaciju onečišćenja. Za onečišćenja uljem i/ili smjesom ulja za manji opseg i jačinu izvanrednog prirodnog događaja u moru primjenjuje se Županijski plan intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora. Također,  naglasili su, Inspekcija zaštite okoliša i vodopravna inspekcija Državnog inspektorata su odmah po zaprimljenoj prijavi o onečišćenju, obavile inspekcijski nadzor po službenoj dužnosti.

Inače, DuList je još od ponedjeljka čekao na odgovor Vodopravne inspekcije o onečišćenju, o postupcima koji su poduzeti kao i kazni koju će hotel platiti zbog onečišćenja te nam je napokon pristigla ove srijede. Dodajmo i da je danas 12. dan otkako se onečišćenje dogodilo.

Pročitajte još

PRAVILA OD 1. KOLOVOZA U NJEMAČKOJ Na novoj korona karti Hrvatska najbolje prošla

Dulist

ZAŠTO NE RADI HOTEL ŠIPAN? Mještani nezadovoljni, a vlasnici tvrde kako im se ne isplati otvoriti

Iva Dedo

KOLONE SU KILOMETARSKE Udarni je vikend na hrvatskim cestama!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija