Politika

TOLIĆ O ONEČIŠĆENJU MORA NAFTOM ‘Gdje je oprema koju smo platili milijune i zašto nadležni nisu poduzeli ništa?’

TOLIĆ O ONEČIŠĆENJU MORA NAFTOM 'Gdje je oprema koju smo platili milijune i zašto nadležni nisu poduzeli ništa?'

Kandidat za župana Dubrovačko-neretvanske županije Roko Tolić osvrnuo se na onečišćenje mora lož uljem iz kotlovnice hotela Excelsior te na, kako ističe, izostanak reakcije nadležnih službi na ovaj ekološki incident. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

-Svjedoci smo kako već danima mrlja od lož ulja pluta od Porta do Orsule, a nadležne institucije Dubrovačko-neretvanske županije ne poduzimaju apsolutno ništa. Da se ovako nešto dogodilo u mojoj nadležnosti, odmah bih angažirao Županijski operativni centar (ŽOC) koji je nadležan za postupanje u ovakvim situacijama, a sukladno Planu intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Zašto se to sada nije poduzelo? Zašto ne čujemo reakciju od župana ili od ŽOC-a? Razlog vjerojatno leži u tome što se ‘Plan’ donio reda-radi kao i brojne županijske strategije koje su ostale mrtvo slovo na papiru.

Što se trebalo i moralo učiniti?

1. Odmah preko Županijskog operativnog centra angažirati brod Sveti Florijan da se uputi na lokaciju onečišćenja te krene sa sprječavanjem širenja onečišćenja. Brod Sveti Florijan plaćen je gotovo milijun kuna i nabavljen je međuostalim i za promptne intervencija u slučaju onečišćenja mora. Zašto se to ovdje nije dogodilo ne znam. Koliko mi je poznato, na lokaciju je, s debelim zakašnjenjem poslan brod Orlando, u vlasništvu JVP Dubrovački vatrogasci, ali vjerojatno uslijed ažurnosti nekoga iz vatrogasne postrojbe, a ne organiziranim i sinergijskim djelovanjem Županijskog operativnog centa.

2. Na lokaciji onečišćenja trebalo je naložiti postavljanje plutajućih i plivajućih zaštitnih brana kako se mrlja ne bi dalje širila. Opremu za to platili smo više od milijun kuna. Gdje je skupa oprema koja upravo služi za sprječavanje i sanaciju onečišćenja mora? Gdje su te plutajuće brane, plivajuće zaštitne brane, setovi za vuču i puhalice zraka za napuhivanje brana? Stoji li to u skladištu i skuplja prašinu i čeka još jednu pokaznu vježbu ili ta oprema služi da se upotrijebi kada nažalost dođe do ovakvih reakcija? Zaključite sami.

3. Istovremeno trebalo se obavijestiti službu CIAN da pristupi saniranju te naložiti sanaciju morskog i kopnenog dijela onečišćenja.

4. Odmah po samom događaju obavijestiti Vodopravnu inspekciju i Inspekciju zaštite okoliša.
Pitam se zašto izostaje reakcija župana i nadležnih županijskih tijela i zašto se ne sprječava ekološka katastrofa? Jesu li nadležni samo uobičajeno uspavani i svo svoje znanje čuvaju za samo još jednu godišnju pokaznu vježbu o kakvima su nas godinama izvješćivali? Župane, ŽOC – prestanite statirati i pokrenite se! Znamo da ste u izbornoj kampanji i da ste prezauzeti davanjem još jednih lažnih obećanja, ali istovremeno treba i raditi i posao za koji ste plaćeni – istaknuo je u priopćenju Roko Tolić.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist