Grad

NAKON OBJAVE DULISTA Matušić se sastao s vodičima: ‘Zakon štiti vodičku struku’

NAKON OBJAVE DULISTA Matušić se sastao s vodičima: 'Zakon štiti vodičku struku'

Nakon što je predsjednik Društva turističkih vodiča Dubrovnik Marko Sjekavica u tiskanom izdanju DuLista istaknuo kako je ogorčen odnosom resornog ministarstva prema struci, ali i samog državnog tajnika Frana Matušića, sve vezano za prijedlog novog Zakona o pružanju usluga u turizmu, stigla je i reakcija.

Naime, u Dubrovnku su se na temu novog Zakona s predstavnicima Društva turističkih vodiča i srodnih strukovnih udruga sastali gradonačelnik Mato Franković, zamjenica mu Jelka Tepšić i državni tajnik Frano Matušić s predstavnicima Društva turističkih vodiča Dubrovnik i srodnih strukovnih udruga.

Kako navode u priopćenju iz Grada Dubrovnika sastanak s vodičima sazvan je nakon medijskih kritika, a sve kako bi se razjasnile nedoumice koje su se pojavile.

Državni tajnik Matušić ovom je prilikom predstavnicima vodiča detaljno obrazložio prijedlog zakona koji će između ostalog regulirati djelatnost turističkih vodiča. Kako je pojasnio, Zakon o pružanju usluga u turizmu u potpunosti će zaštititi vodičku struku.

-Zaštićeni lokaliteti i dalje će uključivati javne prostore i sva kulturna dobra te prirodnu baštinu, a pritom je važno naglasiti da će sama udruženja vodiča u koordinaciji s Turističkom zajednicom Dubrovačko-neretvanske županije predlagati popis zaštićenih lokaliteta u našoj županiji na osnovu kojih će resorni ministar donijeti novi Pravilnik o zaštićenim lokalitetima – rekao je.

Zakon o pružanju usluga u turizmu, kazao je državni tajnik Matušić, višestruko će štititi licencirane domaće vodiče od nelojalne i često nestručne konkurencije. U tom smislu, vodičima koji dolaze s inozemnih tržišta neće se kao do sada dozvoljavati obavljanje djelatnosti na zaštićenim lokalitetima, bez da prođu jednako formalno obrazovanje poput domaćih vodiča. Nadalje, uvjeti obrazovanja za ovu struku značajno će se postrožiti i uskladiti s europskim normama od 600 sati.

Nadalje, trenutnim zakonskim okvirom propisano je da obavljanje inspekcijskih poslova provodi carina, što je još jedna nelogičnost koja će se ispraviti novim prijedlogom zakona tako da će se ova služba vratiti pod nadležnost Ministarstva turizma.

Iz Grada Dubrovnika podsjećaju kako se još krajem srpnja gradonačelnik Mato Franković službeno obratio ministru turizma Gariju Cappelliju i ravnatelju Carinske uprave Hrvoju Čoviću. Od ministra turizma gradonačelnik je zatražio da se novim zakonom u potpunosti zaštiti dignitet struke turističkih vodiča ističući ‘kako je Dubrovnik UNESCO-va zaštićena cjelina, te kao i drugi takvi lokaliteti u Hrvatskoj, zaslužuje visoku razinu interpretacije svoje povijesti, kulture i tradicije’.

-Zbog toga što se sve češćim nelegalnim gospodarskim aktivnostima vođenja organiziranih turističkih skupina od strane inozemnih državljana, koji ne posjeduju valjane dozvole za obavljanje djelatnosti na teritoriju Republike Hrvatske, ugrožava posao dubrovačkih vodiča – gradonačelnik je do stupanja na snagu novog zakonskog okvira od Carinske uprave zatražio temeljitiji i stroži nadzor nad obavljanjem djelatnosti turističkog vođenja.

Sjekavica je, među ostalim, za DuList istaknuo kako je Ministarstvo turizma potpuno izigralo sve njihove zahtjeve, koji su prethodno bili usvojeni.

-Najviše nas je izigrao naš Dubrovčanin, državni tajnik Frano Matušić. S njim smo se najviše i sastajali, jer je ministar bio tek na nekoliko prvih sastanaka. Dalje je sve sastanke vodio baš Matušić. I nekoliko tjedana prije nego je izašao taj sporni prijedlog Zakona našli smo se s njim, održali smo sastanak u Dubrovniku. On je tada pohvalio naša rješenja, čak nam zahvaljivao na stručnoj pomoći. Doslovno do zadnjeg trena smo očekivali da će sve biti onako kako smo tražili. Iz svega se da zaključiti kako je Matušić zainteresiran za svoju fotelju državnog tajnika, a ne za vodičku struku. Na kraju krajeva, taj čovjek nema veze s turizmom, već je u turizam došao iz glazbenih voda. Ne znam kako se uopće tu našao – rekao je za DuList predsjednik Društva turističkih vodiča Dubrovnik Marko Sjekavica, dodavši kako se predloženim Zakonom ide direktno na štetu vodiča te im se izravno odmaže.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] ‘HRVATSKA SLOBODA NIJE DOŠLA PREKO NOĆI’ 33. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Grof

Dulist

JOŠ SE RAZRAĐUJE MODEL Stanovi za liječnike na gradskom zemljištu u Solitudu?

Andrea Falkoni Račić