Zanimljivosti

Najviše zaposlenih konobara, kuhara i sobarica

Tijekom prvih pet mjeseci 2013. godine broj novozaposlenih osoba u turističkim zanimanjima iznosio je 19,6 tisuća, što u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje predstavlja rast od čak 23,6  posto, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje .

U spomenutom su razdoblju novozaposlene osobe u turističkim djelatnostima činile 21,3 posto udjela u ukupnom broju novozaposlenih osoba. Najviše osoba zaposleno je u zanimanjima konobar (+32 posto), kuhar (+23 posto) i sobarica (+5 posto), koji čine trećinu novozaposlenih osoba u turističkim djelatnostima u periodu siječanj-svibanj.

– Povećani broj zaposlenih u turizmu u ovoj godini logično prati rast turističkog prometa u predsezoni, pogotovo u mjesecu svibnju. Kvalitetni turistički kadrovi vrlo su važni za neometan tijek i kvalitetu turističke sezone jer uvelike sudjeluju u stvaranju dojma o nekoj destinaciji. Shvaćajući važnost zaposlenih u turizmu, Ministarstvo turizma podržava podupire obrazovanje turističko-ugostiteljskih kadrova, između ostaloga, i kroz program „Promocija zanimanja“, putem kojeg je ove godine za projekte srednjih strukovnih škola u turizmu dodijeljeno 200 tisuća kuna bespovratnih potpora – izjavio je ministar turizma Darko Lorencin.

Pročitajte još

VIDEO Kako je gradnja Pelješkog mosta izgledala sa satelita

Dulist

[VIDEO] Evo kako je izgledao vatromet s mora!

Dulist

VIDEO Ovako se slavi povezivanje Lijepe naše!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija