Koronavirus u Hrvatskoj

NAJSKUPLJE U DRŽAVI? Testiranje na COVID-19 u Dubrovniku po zlato. Cijena 2250 kuna!

NAJSKUPLJE U DRŽAVI? Testiranje na COVID-19 u Dubrovniku po zlato. Cijena 2250 kuna!

Iako je Hrvatski zavod za javno zdravstvo utvrdio novu i nižu cijenu testiranja na bolest COVID-19 koja iznosi 501 i 698 kuna, u Dubrov­niku se odvija drukčija situacija te se ono naplaćuje ‘po zlato’. Neki od dubrovačkih pomoraca, koji se uskoro trebaju ukrcati na brod, ističu kako je cijena testiranja visokih 2250 kuna. Usporedbe radi, cijena testiranja u Splitu je 1500 kuna, a primjerice u Rumunjskoj 100 eura, odnosno oko 750 kuna.
Iz Doma zdravlja ističu kako je cijena od 2250 kuna određena Odlukom nji­hova Upravnog vijeća.
— S obzirom da cijena same analize testa košta 1506 kuna, a Dom zdravlja Dubrovnik svaki dan vozi uzorke za analizu u Opću bolnicu Dubrovnik, a zbog kapaciteta spomenutog uređaja također i u Kliniku Fran Mihaljević i HZJZ u Zagreb. S obzirom na sve nave­deno, troškovi izrade i dostave analize su znatno povećani te je cijena uskla­đena s navedenim. Kada OB Dubrov­nik, Klinika Fran Mihaljević i HZJZ smanje cijenu analize brisa i Dom zdravlja Dubrovnik će uskladiti svoje cijene – stoji u odgovoru iz Doma zdravlja. Kad će to biti, nismo saznali iz njihovog odgovora.
Vrijedi spomenuti kako je u svib­nju cijena jednog testiranja HZZO-a iznosila 1500 kuna, a uzimanje brisa u COVID-19 ordinaciji 350 kuna. Dakle, ukupno 1850 kuna.

Veća dostupnost reagensa
HZZO novu je cijenu za testiranje na COVID-19, odnosno za provođenje dijagnostičko – terapijskog postupka (DTP) testiranja, utvrdio nakon sjed­nice Upravnog vijeća ovog ponedjeljka.
— Nova cijena testiranja na korona­virus s dvije sekvence genoma iznosi 501 kunu, dok je cijena testiranja na koronavirus s tri sekvence genoma 698 kuna. Riječ je o cijeni koju HZZOplaća svojim ugovornim ustanovama koje rade testiranje na koronavirus za osigurane osobe kojima je ono indici­rano – istaknuli su iz HZZO-a.
— Od početka epidemije koronavi­rusa došlo je do znatnih promjena u opskrbi potrebnim reagensima te do smanjenja cijene reagensa na tržištu. S obzirom na nove okolnosti na tržištu, došlo je i do veće dostupnosti i povolj­nije cijena reagensa, što je posljedično omogućilo smanjenje cijena testiranja – naglašavaju iz HZZO-a. Dodaju i kako je odluka o smanjenju cijena testiranja u odnosu na dosadašnje plaćanje nave­denog testiranja donesena zbog epide­miološke situacije na području Repu­blike Hrvatske.
— I u žurnom postupku savjetova­nja s javnošću, uz potrebno usklađe­nje s podzakonskim propisima kao i uz utvrđivanje cijene za postupka testira­nja na bolest COVID-19 – navode. Nave­dena odluka HZZO-a o smanjenju cijena, sukladno proceduri, trebala bi biti objavljena u Narodnim novinama. To se očekuje u srijedu, 22. srpnja. Nakon toga, upravna vijeća zdravstvenih usta­nova moraju potvrditi nove cijene. • MP

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 22. srpnja 2020.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist