Zanimljivosti

Najbolju masku imaju mali ‘Dalmatinci’ iz vrtića Pčelica

Najbolju masku imaju mali 'Dalmatinci' iz vrtića Pčelica

Četiri dana Dubrovačkog karnevala tradicionalno su se održavala i ove godine od 12. do 16. veljače, u nešto prilagođenom obliku zbog epidemiološke situacije, ali uz sadržajan virtualan program za sve uzraste. Ljubitelji maškarate nisu se pokolebali u novonastalim okolnostima pa su najmlađi uz pomoć svojih odgojiteljica u dječjim vrtićima stavili svoje maske te veselo zapjevali i zaplesali kreirajući video zapis ‘Maškarani vrtićki dan’, koji je obilježio početak drugog dana karnevala. Šarenim maskama i osmjesima i osnovnoškolci su ispunili ‘Maškarani školski dan’, prikazan trećeg dana karnevala. Oni najbolji od najboljih, najkreativniji od najkreativnijih, osim dobre zabave dobili su i vrijedne nagrade. Karnevalski žiri dodijelio je danas u Luži nagrade najuspješnijim maskama. Istaknuli su kako su vrtićkim grupama, u jako velikoj konkurenciji kreativnih radova, u konačnici dodijelili čak sedam nagrada, navode iz Grada Dubrovnika.

Nakon pomnog pregledavanja fotografija i video materijala, prvu nagradu, i to jednodnevni izlet u Konavle uz tratamenat, osvojio je Dječji vrtić Pčelica 2 s maskom ‘101 Dalmatinac’. Drugu nagradu osvojio je Dječji vrtić ‘Izviđač’ s maskom ‘Zmajci’, dok je treća nagrada pripala Dječjem vrtiću ‘Mala kuća’ Mokošica za masku ‘Vrapčići’. Četvrta nagrada dodijeljena je vrtiću ‘Pčelica – Opskrbni centar’ za masku ‘Šareni Japan’, peta nagrada vrtiću ‘Pčelica’ s maskom ‘Furesti – Costa Corona’, šesta nagrada Dječjem vrtiću Osojnik s maskom ‘Indijanci’, dok je sedmo mjesto odnio Dječji vrtić ‘Pčelica’ s maskom ‘Gusari’.

U konkurenciji školskih maškaranih grupa, žiri je glavnu nagradu dodijelio drugim razredima Osnovne škole Marina Držića za ‘Maske po slobodnom izboru’. Drugo mjesto pripalo je trećim razredima Osnovne škole Mokošica s maskom ‘Karnevo’, a treća nagrada otišla je 6.a razredu Osnovne škole Montovjerna za masku ‘Jež na bajkovitoj Monti’.

U posebnoj kategoriji nagrađena je najbolje maškarana obitelj na veseloj ‘Zoom zoom Faćendi od malih maškara’. Ovu laskavu titulu odnijela je obitelj Nike Kolundžija, a za nagradu će se potratati pizzom u Pizzeriji Tomato.

Ovogodišnji Ultimi od Karnevala završavaju danas projekcijom Dubrovačkih muzeja ‘Cavtajske maškarate i Dominali’ u 19 sati, kojoj će prethoditi film ‘Storije o neponovljivima – maškarate i veljuni’ u organizaciji Kinematografa Dubrovnik.

Uz ponešto izmijenjen poziv – maškarajte se ‘svakako i svakakvi’ i budite virtualno uz Dubrovački karnevo 2021., u vrijeme svega virtualnog, tako će ostati zapamćen i virtualni Dubrovački karnevo. Uz sva nametnuta ograničenja, brojni građani pratili su četverodnevni program. Rekord je uz znatnu prednost oborio Maškarani vrtićki dan s čak 8432 pregleda na službenom Facebook profilu Grada Dubrovnika, a slijedi ga Otvaranje karnevala s 3298 pregleda. ‘Zoom zoom faćendu’ do danas je pogledalo 2840 korisnika, a doseg maškaranog koncerta B&P Dubrovačkog simfonijskog orkestra je 2328 gledatelja.

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist