AktualnoUrednički izbor

NAJAVE ZA KRUŽNA PUTOVANJA SU DOBRE, ALI… Hoće li Costa Luminosa u Gruž uploviti 6. ožujka?

NAJAVE ZA KRUŽNA PUTOVANJA SU DOBRE, ALI... Hoće li Costa Luminosa u Gruž uploviti 6. ožujka?

Početak cijepljenja protiv COVIDA-19 Dubrovčanima ulijeva nadu kako će nam se ove 2021. godine početi vraćati turisti. Tome svakako možemo pridodati i dobre najave koje nam stižu iz Lučke uprave Dubrovnik po pitanju dolazaka brodova na kruž­nim putovanjima. Prema riječima rav­natelja Lučke uprave Dubrovnik Blaža Peza, najave dolaska brodova na kruž­nim putovanjima za 2021. godinu su više nego odlične. Imamo, naime, u najavi 355 ticanja s više od 600 tisuća putnika. Naravno, sve te brojke treba uzeti s rezervom, govori nam Pezo, jer se pandemija na globalnoj razini nije smirila pa cruise kompanije uvijek imaju mogućnosti otkazivanja dola­zaka u zadnji trenutak.

— Jesu li kompanije sve te termine preventivno rezervirale, to ćemo tek vidjeti. Imali smo loše iskustvo iz 2020. kad su svi do zadnjeg trenutka držali termine pa ih potom otkazali, tako da najave u ovim okolnosti ne znače da će se one nužno i dogoditi – govori nam Pezo.

Prvo uplovljavanje u ožujku?

Prvi cruiser u bi trebao uploviti u luku Gruž 6. ožujka, a riječ je o brodu Costa Luminosa kompanije Costa Cruises. No, tu je i kompanija Viking Cruises čiji je brod u naš grad trebao uploviti još sredinom siječnja. Naža­lost, s obzirom na pogoršanje epide­miološke situacije ovo je putovanjepo našoj obali odgođeno za veljaču.

— Znamo da su sve cruise kompa­nije maksimalno radile na osigura­nju epidemioloških uvjeta na samom
putovanju, ulažući u filtere pa čak i u mogućnost testiranja na samom brodu. Također su sukladno epide­miološkim mjerama morale osigurati određeni broj kabina izdvojenih od ventilacijskog sustava ostatka broda u slučaju pojave i širenja zaraze na brodu za izolaciju zaraženih. Mnoge kompanije u svojim aranžmanima nude i kombinaciju sudjelovanja u troškovima testiranja, a vjerojatno se trenutno, iako zasad nemamo infor­maciju o tome, razmišlja i o tome da preduvjet za ukrcaj bude i cijepljenje. To će vjerojatno biti uvjet u budućno­sti – smatra Pezo.

Jedna od kompanija koja je znatno uložila u sigurnost svakako jest i spo­menuti Viking Cruises, koji na bro­dovima ima laboratorij za testiranje putnika. Kako je krajem prošle godine rekao dubrovački gradonačelnik Mato Franković prva je to kompanija u svi­jetu koja je uvela mogućnost PCR testi­ranja na svojim brodovima. Cruise putovanje Vikinga trebalo je obuhva­titi gradove Dubrovnik, Split, Šibenik i Zadar s tim da bi naš grad bio ‘home port’. Bili su dogovoreni i direktni letovi iz SAD-a koji bi nam dovodili 900 putnika tjedno.

— Najava njihovog dolaska nas je ohrabrivala i pokazivala da se i u ovakvim uvjetima može organizirati cruise. Vidjet ćemo što će od toga biti jer je cruise prolongiran za veljaču. Međutim, jako je važno što su oni u cijeloj toj priči povezali sve čimbenike važne u procesu donošenja odluka, od našeg Ministarstva vanjskih poslova preko svih lučkih uprava i gradova u koje planiraju uplovljavati. Priželjku­jemo ih. Nisu to velike brojke u putni­cima, ali je sama činjenica da se cruise ostvaruje dobrodošla nakon više od godinu dana pauze – naglašava Pezo.

Ozbiljniji dolasci tek u lipnju

Ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik nadalje navodi kako prve ozbiljnije dolaske sa značajnijim brojem put­nika možemo zapravo očekivati tek od lipnja. Ni brodovi neće biti popunjeni do njihovog maksimalnog kapaci­teta, zbog osiguranja epidemioloških mjera, ali i samog interesa za putova­nje, odnosno pitanje je kolika je potra­žnja. Ipak, Pezo naglašava kako cru­ise kompanije rade sve što je moguće kako bi se putovanja u ovoj godini ipak ostvarila jer bi im još jedna uza­stopno propala sezona zadala itekako težak udarac.

— Vjerujemo da ćemo do lipnja imati značajnu procijepljenost na našim emitivnim tržištima kao što su Velika Britanija i SAD, gdje se s cije­pljenjem najprije i krenulo. S pobolj­šanjem situacije u tim zemljama, ali i u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Špa­njolskoj te s većom procijepljenošću, sigurno će se veći broj ljudi odlučivati na ovaj vid putovanja. Stoga, prije lip­nja ne očekujem ozbiljniji broj ni tica­nja niti putnika iako imamo najavu za ožujak koja se može, ali i ne mora dogoditi – navodi Pezo.

Kontakt sveden na minimum

Svjesni smo svi kako kompanije itekako ulažu u poboljšanje sigurno­sti svojih putnika kada je u pitanju sprječavanje širenja zaraze virusom COVID-19. A što je s nama? Imamo li uspostavljene protokole dolaska put­nika, na koji će se način oni autobu­sima prevoziti na razgled grada…

— Sve je to ‘lako’ rješivo. Imali smo iskustvo i s repatrijacijom pomoraca gdje je vozač bio izoliran od ostatka autobusa. No, o tome s kompanijama više razgovaraju agenti i agencije. Kad bi se cruise dogodio, imali bismo pro­tokole kojima bi se ti gosti dosta izo­lirali kako bi se kontakt s lokalnim stanovništvom sveo na minimum. Više ne bi bilo toliko individualnih odlazaka s brodova prema povijesnoj jezgri, već bi se radili grupni odlasci s jasno propisanim epidemiološkim mjerama i uvjetima ponašanja na obilasku ili izletu. No, to su sve deta­lji kojima se mi kao lučka uprava ne bavimo, ali da se cruise dogodi takve bi se mjere razradile – ističe Pezo.

Dugoročna odrednica Lučke uprave Dubrovnik svakako jest i ‘home port’.

— To nas zanima jer je riječ o najbo­ljim gostima za destinaciju, a i nama je najlakše organizirati takav dola­zak. Financijski nam donosi isto, dok su s druge strane višestruki benefiti za cijelu destinaciju. Naime, to su gosti koji dolaze nekoliko dana prije ili ostaju nakon cruisea, što znači da se u destinaciji zadržavaju više nego putnici na jednodnevnim dolascima, a time je i potrošnja veća. Takvim kompanijama dajemo prioritet i pri­likom rezerviranja termina, a i prila­gođavamo im raspored u luci. Imali smo najavu za home port jedne kom­panije s manjim brodom, a sve druge smo zadržali. Naša najveća home port kompanija je Marella Cruises, koja ima novi brod s većim kapacitetom u najavi, tako da bi se taj broj home port putnika trebao u narednom razdoblju povećavati – objasnio je Blaž Pezo.

Upitali smo i jesmo li dakle spre­mni za povratak brodova na kružnim putovanjima.

— Mi smo bili spremni i 2020. pa se nisu dogodili. Naravno, s obzirom na iskustvo koje imamo iz proteklog razdoblja i prethodnih godina neće biti problem sve to odraditi. Mi smo bili aktivni i u lockdownu, za što smo dobili i nagradu MedCruise udruženja za najproaktivniju luku na Jadranu za vrijeme trajanja pandemije uzroko­vane virusom COVID-19. U kontaktu smo s tržištem i svim njegovim dioni­cima, spremni smo se prilagoditi i rea­girati u kratkom roku na sve eventu­alne zahtjeve koje sadašnje izazovno vrijeme stavlja pred sve nas – zaklju­čio je.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 20. siječnja 2021.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist