Koronavirus u Hrvatskoj

NACIONALNI STOŽER 28 je novooboljelih od virusa, više je izliječenih od oboljelih

kresimir capak

U posljednja 24 sata imamo 28 novooboljelih od koronavirusa, što je ukupno 2009 u Hrvatskoj. Ukupno je napravljeno 30 213 testiranja, samo jučer 1360. Pozitivnih osoba na koronavirus u postotku je 6,65. Nažalost, imamo još jednu preminulu osobu. Riječ je o ženskoj osobi iz Splita, 1928. godište koja je imala komorbiditete. Ukupno u Hrvatskoj imamo 51 preminulu – rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Dodao je i to kako hospitaliziranih imamo četiri više, od toga je na respiratoru 21 osoba, dvije više nego jučer. U protekla 24 sata ozdravilo je još 99 osoba.

Podsjetimo, ovog četvrtka Vlada je usvojila plan popuštanja mjera protiv širenja zaraze kojim će se u tri koraka postupno omogućiti rad većeg broja trgovina i pružanja usluga. U ilustracijama pogledajte kako će se mjere popuštati kroz faze.

– Omogućava se rad trgovinama, osim onih u trgovačkim centrima, s time da trgovine prehrambenim i higijenskim potrepštinama u trgovačkim centrima rade i dalje. Počinju raditi postolari i krojači – rekao je ministar Davor Božinović uz naglasak kako će se mjere detaljno iznijeti nakon press konferencije. Od 2. svibnja omogućuju se vjerska okupljanja, dok će oni koji imaju radno vrijem dulje od deset sati morati uvesti dvokratni rad.

– Nedjeljom neće biti dozvoljen rad, osim prehrambenim trgovinama, pekarnicama i trgovinama na benzinskim crpkama – dodao je Božinović, dok je Capak dodao kako još nisu napravili preporuke za vjerska okupljanja i za druge objekte koji se otvaraju u drugoj i trećoj fazi.

Dr. Alemka Markotić istaknula je kako s brojem ozdravljenih možemo biti zadovoljni, a prvi put je broj ozdravljenih veći nego oboljelih.

– Taj trend će se nastaviti ako se i dalje svi budemo pridržavali pravila – naglasila je Markotić. Nekoliko slučajeva s prolongiranim pozitivnim nalazom su uglavnom ljudi bez istaknutih simptoma, dodala je.

– Struka je rekla, idemo prema popuštanju, ali da uspjeh svega toga ovisi o tome kako će se svaki pojedinac ponašati, hoćemo li se pridržavati epidemiloških pravila i higijene. Ključe je u tome da stalno budemo korak naprijed – naglasio je Božinović tijekom novinarskih pitanja.

Za sportaše prve kategorije temeljna preporuka je vea distanca i higijena, a svlačionice i tuševi neće se moći koristiti.
Što se tiče placa ,mogu se prodavati svježa konzumna jaja, med, cvijeće, voće i povrće. Pitanje otvaranaj autoškola dodatno će se razmotriti, a što se tiče rekreativnog sporta, nužna je faznost, istaknuo je Capak.
– EU je donijela odluke da se europske i vanjske granice drže zatvorene do sredine svibnja, dalje ćemo vidjeti – naglasio je Božinović, uz napomenu kako uvijek postoje izuzeci, poput prelaska granice kad je riječ o primjerice sprovodima.

– Ne mogu komentirati hoće li se roditeljima prepustiti da odluče hoće li djeca ići u školu ili ne. Ako nam se da zadatak da napravimo mjere za otvaranje vrtića ili škola, epidemiolozi će to napraviti, ali to sigurno neće biti kao prije – rekao je Capak o otvaranju vrtića i škola.

– Ušli smo u novu fazu i ne bismo ušli u tu fazu da građani nisu poštovali ono što smo govorili. I ova druga faza ovisi koliko ćemo se pridržavati svih temeljnih epidemioloških uputa, uključujući i nošenje maski. Preporuke koje ćemo danas objaviti će koristiti građanima i poslodavcima da se organiziraju najbolje i da prođemo i drugu fazu s malo oboljelih i da budemo korak ispred virusa – zaključio je Božinović.

 

FAZE POPUŠTANJA MJERA:

tri faze popustanja mjera 1

tri faze popustanja mjera 2

tri faze popustanja mjera 3

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist