Koronavirus u Hrvatskoj

Nacionalna udruga ugostitelja traži brza testiranja kao uvjet za održavanje vjenčanja i koncerata

Nacionalna udruga ugostitelja traži brza testiranja kao uvjet za održavanje vjenčanja i koncerata

Nacionalna udruga ugostitelja od Vlade traži produljenje ekonomskih mjera pomoći i brza testiranja kao uvjete za održavanje vjenčanja i koncerata. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

-Kao prethodnih dvanaest mjeseci agonije koja je poharala hrvatsko gospodarstvo, a posebice ugostiteljstvo, poslodavci su jednako tako i trinaesti mjesec ostavljeni u neizvjesnoj poslovnoj situaciji. Mjere se najavljuju u posljednji trenutak, mjesec za mjesec, bez unaprijed jasnih kriterija dodjele. Obećan je nastavak za svibanj, a još uvijek nemamo niti službenog dokumenta za dodjelu fiksnih troškova u travnju koji broji zadnje dane. Zbog takvog pristupa ova ionako teška situacija postaje psihički neizdrživa.

-Duže od godine dana poslujemo s ogromnim gubitcima. Dio sektora je zatvoren gotovo deset mjeseci. Preživjeli smo dva lockdown-a. Plaćamo troškove, plaćamo kredite. Zadužujemo se, prodajemo imovinu kako bismo dočekali sezonu. Kolege na kontinentu nemaju se čemu niti nadati. Svaki dan razmišljamo što ćemo s našim ljudima izostanu li ekonomske mjere pomoći. Bez mjera svaka računica pada u vodu i nije moguće preživjeti. Ovo stanje neizvjesnosti i neznanja postalo je neizdrživo. Strah nas je posljedica ove igre odgađanja sve do trenutka kad državi postane jasno da drugog izlaza nema – izjavila je Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja.

Nacionalna udruga ugostitelja traži službenu potvrdu o produljenju ekonomskih mjera pomoći dokle god se posluje pod ograničenjima i to:

1) Potporu za očuvanje radnih mjesta uz prilagodbu potrebama tržišta te

2) Nadoknadu fiksnih troškova uz prilagodbu potrebama tržišta.

-O produljenju i prilagodbi ekonomskih mjera pomoći potrebama tržišta razgovarali smo s resornim ministarstvima. Vjerujemo da će uvažiti naše prijedloge o spuštanju pragova za ostvarivanje prava na mjere pomoći. Trenutni modeli su nedostatni. Visoko postavljeni pragovi kažnjavaju pojedince koji ih ne mogu zadovoljiti. Moramo shvatiti da će se svaka kuna uložena u mjere ekonomske pomoći višestruko isplatiti kada krenemo s normalnim radom“, navodi Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja.
Uz mjere ekonomske pomoći, a kako bi se podigla gospodarska aktivnost i prihodovna strana proračuna, Nacionalna udruga ugostitelja apelira na horizontalnu primjenu nacionalne oznake sigurnosti ‘Safe stay in Croatia’.

-‘Safe stay in Croatia’ je hvalevrijedan projekt Ministarstva turizma i sporta. Provedba se pokazala uspješnom u hotelima koji redovito posluju u zatvorenim prostorima. Nedavno smo imali prilike vidjeti proslave Dana žena sa 600 sudionika, najave vikend aranžmana za Praznik rada i Majčin dan koji uključuju večernje zabave s glazbom uživo do 2 ujutro, a jednako tako i najavu konferencije s 300 sudionika koja je nositelj nacionalne oznake sigurnosti. Horizontalna primjena nacionalne oznake sigurnosti te izbjegavanje dvostrukih mjerila pružit će ruku spasa ugostiteljima bez terasa, a posebice catering i event industriji koja od početka pandemije broji pad prihoda preko 90 posto – rekla je Jelena Tabak.

Nacionalna udruga ugostitelja prezentirala je resornom Ministarstvu i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo prijedlog za sigurno održavanje vjenčanja i sličnih evenata, prigodno nazvan ‘Safe wedding/Safe event’ koji ide korak dalje od samog ‘Safe stay in Croatia’.

-Safe wedding/Safe event temelji se na testiranju svakog gosta prije ulaska na događanje, izuzev onih koji imaju dokaz o stečenom imunitetu. Testovi su u Njemačkoj i zapadnoj Europi postali sveprisutni. Može ih se kupiti na kiosku za 1,00 euro, dok se kod nas mogu privatno naručiti za 40-ak kuna po komadu. Nažalost, država još nije dala odobrenje za široku primjenu istih. Pri tome je važno napomenuti da se službeno testiranje plaća dvjesto do tristo kuna, što je skoro 4.000,00 posto skuplje od kupnje testa na kiosku u Njemačkoj – navodi Ana Lisak, dopredsjednica Nezavisne udruge ugostitelja iz Zagreba.

-Na uručeni prijedlog još uvijek nismo dobili odgovor. Vjenčanja i eventi ostali su rezervirani za hotele, dok statistike pokazuju da je u ugostiteljstvu 42 posto sektora blokirano. Preko tisuću ugostitelja trajno je zatvorilo vrata, a 11 tisuća radnika izgubilo je posao. Na ozbiljnost situacije ukazuju i brojke na razini EU gdje je promet u turizmu i ugostiteljstvu pao za 50,2 posto što je rezultiralo s 1,87 milijuna radnih mjesta manje u odnosu na 2019. godinu – istaknuli su u priopćenju iz Nacionalne udruge ugostitelja.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist