Zanimljivosti

Na Sveučilištu u Dubrovniku radionica o novim tehnologijama za uključenost osoba s invaliditetom

Radionica u sklopu Erasmus+ projekta ‘INNOSID – Inovativna rješenja zasnovana na novim tehnologijama za unaprjeđenje društvene uključenosti osoba s invaliditetom’ bit će održana sljedeća dva tjedna, od 13. do 24. rujna na Sveučilištu u Dubrovniku. Studenti iz pet europskih zemalja pod vodstvom mentora finalizirat će i prezentirati prototipove rješenja koja mogu pomoći društvenoj uključenostiosoba s invaliditetom.
Radionica je središnji događaj druge faze projekta, a nositelj aktivnosti je Odjel za elektrotehniku i računarstvo Sveučilišta u Dubrovniku.

Tijekom 2020. godine provedena je analiza IT alata i naprednih tehnologija koje mogu poboljšati uključivost osoba s invaliditetom, a tijekom prve polovice ove godine timovi studenata osmislili su sedam specifičnih rješenja. Tijekom sljedeća dva tjedna studenti će finalizirati prototipove svojih rješenja, a u trećoj fazi sljedeće godine, te će prototipove i praktično realizirati.

Erasmus+ projekt INNOSID osvojio je prvu nagradu na natječaju Agencije za mobilnost i programe EU te je proglašen najuključivijim projektom programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti za razdoblje od 2017. do 2020. godine.Glavna vizija projektaje jačanje društvene uključenosti osoba s invaliditetom dizajniranjem i razvojem besplatnih IT rješenja usmjerenih na omogućavanje komunikacije, potporu obrazovanju i podizanje svijesti javnosti o potrebama i sposobnostima osoba s invaliditetom koristeći nove tehnologije poput proširene stvarnosti, virtualne stvarnosti i 3D-printanja.

Projekt implementira konzorcij koji se sastoji od 6 visokoškolskih ustanova i 1 nevladine organizacije iz domene osoba s invaliditetom, iz 5 zemalja EU (Hrvatska, Španjolska, Francuska, Portugal, Mađarska). Koordinator projekta je Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, a Odjel za elektrotehniku i računarstvo Sveučilišta u Dubrovniku jedan je od članova konzorcija.

Pročitajte još

Na ređenje mons. Roka Glasnovića stigao i Marko Perković Thompson

Dulist

GRAD IM DAO ODBIJENICU RTS želi snimati film kultura Srba u Dubrovniku

Dulist

IZABRAO TRIPADVISOR Dubrovnik među top 10 svjetskih ‘trendi’ destinacija u 2022. godini

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija