Koronavirus u Hrvatskoj

‘NA SUDU ĆU DOKAZATI DA NISU U PRAVU’ Vlašić: Zbog spornog trajanja izolacije moram platiti kaznu od 16 tisuća kuna

I Dubrovčani su počeli ulagati žalbe na kazne koje su dobili zbog kršenja samoizolacije. Na naš upit iz Državnog inspektorata Republike Hrvatske odgovorili su kako je na području Dubrovačko-neretvanske županije od početka pandemije do zadnjih dana rujna Sanitarna inspekcija izdala ukupno 17 prekršajnih naloga te da su naplaćene dvije novčane kazne. Po izrečenim prekršajnim nalozima, istaknuli su, za sada je zaprimljeno pet prigovora koji su proslijeđeni na rješavanje Prekršajnom sudu u Dubrovniku, a u ostalim slučajevima nije protekao žalbeni rok. Ukoliko netko ne želi platiti kaznu na licu mjesta, naglasili su iz inspektorata, sanitarni inspektor izriče Prekršajni nalog. Osobe su najčešće prekršile samoizolaciju, odgovorili su nam iz inspektorata, jer nisu znali da su u samoizolaciji ili pak traže umanjenje kazne, a ovaj trend pojavio se od kraja lipnja. Jedan od naših sugrađana koji je dobio kaznu od osam tisuća kuna zbog kršenja izolacije, a s njime ujedno i njegova supruga još osam, je i predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić koji je za DuList iznio svoju priču. Naime, Vlašić je iz izolacije s obitelji izišao u popodnevnim satima 14. dana samoizolacije, tj. 9. rujna, prema uputi epidemiologa. Međutim, ono što mu nitko nije rekao jest da je trebao čekati ponoć i tog 9. rujna, odnosno 10. rujna kako bi smio izaći.

Prekršio izolaciju za devet sati

— Nisam dobio nikakav papir niti su mi izdali ikakvo rješenje o izolaciji. Sve je bilo na telefon i jedino što imam su SMS poruke između mene i jednog epidemiologa, a tri su nas kontaktirala. Testirao sam se 26. kolovoza i tada su mi javili da sam pozitivan. Sin se testirao istog dana i također je bio pozitivan. Supruga i kćer su se također testirale na isti dan, samo dva dana iza mene i sina. Pitao sam odmah epidemiologa otkad do kad trebam biti u izolaciji. Tada mi je epidemiolog porukom odgovorio da mi je prvi dan izolacije 26. kolovoz, a zadnji u ponoć s 8. na 9. rujna. Mi smo konačno s djecom izišli tog 9. rujna da bi nas nakon 15 minuta netko prijavio policiji koja nas je odmah zvala i pitala gdje smo jer imaju dojavu kako kršimo izolaciju. Začudio sam se i rekao da smo u šetnji, da ne razumijem o čemu govore jer smo mi trebali biti tada slobodni. Međutim, policajci su nastavili inzistirati da smo u prekršaju, da njima u sustavu piše da smo trebali izaći tek 9. u ponoć, tj. 10. – ispričao nam je Ante Vlašić istaknuvši kako ovo nije jedina nelogičnost u cijeloj priči.

— Sin i ja smo krenuli isti dan u samoizolaciju, žena i kćer također, a svima je različit dan završetka izolacije. Ja sam, prema riječima epidemiologa, trebao izići 9. rujna, sin 12. rujna, žena 13., a kćer 15. To nema nikakve logike. Isti dan su žena i kćer dobile simptome, kako im vrijeme trajanja izolacije može biti drukčije? Nitko nam nije rekao da moramo 14. dan biti još do ponoći doma. Jedino sam kontaktirao s epidemiologom koji je od nas, nakon što se pokazalo da smo pozitivni, zatražio sve kontakte i oni su išli u samoizolaciju. Sve sam uredno poslao, bili smo odgovorni, nismo izlazili iz kuće i onda nam se ovo dogodilo. Strašno! – nastavio je dalje Vlašić dodavši kako kći čak i nije dobila nalaz iz bolnice.

Nisu nam rekli da čekamo ponoć

Dan prije nego mu je istekla izolacija policajac je došao provjeriti jesu li svi kod kuće, ističe Vlašić i sve je bilo u redu. Porazgovarali su i rekao mu je da ima izdržati još jedan dan i da izlazi napokon i policajac mu nije rekao da treba čekati do ponoći.

—A, i oni imaju pristup sustavu u kojem su zavedeni svi moji podatci kao i svim osobama u izolaciji. Kad smo došli doma i kad su, dakle, meni i ženi zajedno ‘opalili’ kaznu od 16 tisuća kuna, odmah sam zazvao epidemiologa i pitao ga što se to događa, zašto smo kažnjeni? Rekao mi je da mi izolacija ističe 9. rujna. On mi je tada rekao: da, ali do ponoći 9. rujna. Onda sam mu rekao da je to već 10., da mi to tako nije rekao. Počeo se onda izmotavati da ne zna o čemu je riječ. Nakon toga je rekao kako ne može provjeriti naše datume jer mu je pao sustav, a kada sam nakon toga zazvao u policiju da mi provjere, oni su mi iz istog tog sustava uspjeli iščitati brojke! Podnio sam pritužbu zbog cijele ove situacije i uzeo odvjetnika. Idem na sud – poručio je Vlašić za DuList.

Naglasio je kako su on i njegova obitelj uspjeli izdržati 14 dana pa bi uspjeli i tih 9 sati, samo da su znali.

—Nikad nam nije rečeno da moramo čekati 14. dana do ponoći. Sustav je potpuno naopak. Epidemiolozi nemaju pojma što rade. A što je još gore, isti dan kad smo ja i supruga dobili kaznu, ministar Vili Beroš je najavio kako skraćuje rok izolacije na deset dana. A što onda s nama? Strašno. Odakle da platim 16 tisuća kuna? – ističe Vlašić te dodaje kako je dodatan apsurd što epidemiolozi nisu dužni izdati rješenje kao ni policija koja samo provjerava, već samo Sanitarna inspekcija, a i od njih nije dobio nikakav papir.

Naime, sanitarna inspekcija izdaje rješenja o izolaciji onima koji ulaze u Republiku Hrvatsku preko graničnih prijelaza iz drugih zemalja. Inače, DuList je poslao upit Nacionalnom stožeru civilne zaštite kao i Županijskom stožeru kako bismo doznali kako osoba koja je pošla u izolaciju može saznati točne sate kada smije izaći kako ne bi prekršila samoizolaciju, međutim, iz Nacionalnog stožera do zaključenja ovog broja nije pristigao odgovor. Iz Županijskog su nam stožera pak tek telefonski istaknuli kako to nisu pitanja za njih jer oni samo provode odluke Nacionalnog stožera, ali da se svakoj osobi kaže da mora čekati da istekne i ponoć 14. dana. Naglasimo kako epidemiolozi i liječnici u sustav putem razrađene aplikacije unose podatke svake osobe koja mora u izolaciju te tamo, oni koji imaju pristup podacima, mogu jasno vidjeti kada je i do kada nekome propisana izolacija. Epidemiolozi pak doista ne izdaju rješenja o samoizolaciji, već, među ostalim, prikupljaju podatke oboljelih za potrebe sustava.

DRŽAVNI INSPEKTORAT U AKCIJI

Naplaćeno 272.647,68 kuna kazni

Sanitarna inspekcija državnog inspektorata je izdala ukupno 334 prekršajna naloga radi kršenja mjere samoizolacije te je izrečeno 30 mandatnih kazni – istaknuli su za DuList iz Državnog inspektorata RH. Ukupno je naplaćeno 47 prekršajnih naloga i 5 novčanih kazni na licu mjesta. Na razini Republike Hrvatske ukupno je naplaćeno 272.647,68 kuna. U ostalim slučajevima, naglasili su, izrečeni su prigovori na prekršajne naloge, odnosno ako nije naplaćena novčana kazna izdan je prekršajni nalog.

NA DOJAVU GRAĐANA

Policajci izišli na teren u 109 slučajeva

Policijski službenici Policijske uprave dubrovačko-neretvanske od početka pandemije virusom COVID-19, prema dojavama građana na sumnju u kršenje mjere samoizolacije kod drugih sugrađana, na teren su izišli u 109 slučajeva, od kojih se u njih 19 radilo o točnim dojavama – odgovorili su iz Policijske uprave na upit DuLista. —Osobama za koje se utvrdi da su prekršile mjeru samoizolacije izdaje se zapovijed o povratku u objekt za samoizolaciju te se Obavijest o počinjenom prekršaju upućuje Državnom inspektoratu koji je u ovom slučaju ovlašten tužitelj. Od početka pandemije virusom COVID – 19 najviše dojava građana o sumnji na kršenje mjera samoizolacije zaprimljeno je tijekom ožujka i travnja – naglasili su.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 30. rujna 2020.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija