Koronavirus u Hrvatskoj

Na snazi nove strože mjere, promijenili se i uvjeti za ulazak u Hrvatsku

Na snazi nove strože mjere, promijenili se i uvjeti za ulazak u Hrvatsku

Za dio Hrvatske od danas su na snazi strože epidemiološke mjere u pet županija, Novalji, Senju i Karlobagu. Mjere će biti na snazi do 15. kolovoza. Broj okupljenih bez COVID potvrda ograničava se na 50 osoba, a na događajima na kojima osobe imaju COVID potvrde može biti tisuću osoba.

Nužne epidemiološke mjere odnose se na Dubrovačko-neretvansku, Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku, Zadarsku, Primorsko-goransku i Istarsku županiju, grad Novalju, Senj i općinu Karlobag. Uvodi se zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 50 osoba na jednom mjestu ako nemaju COVID potvrdu. Ako se radi o okupljanjima na kojima sve osobe imaju COVID potvrde, dopušten broj okupljenih je 1000 osoba, prenosi Večernji list.

Posebna ograničenja uvedena su za svadbene svečanosti, gdje bez COVID potvrde može sudjelovati maksimalno 15 osoba, a za sve svadbe s više od 15 osoba sudionici moraju imati te potvrde. U barovima može biti najviše 1000 osoba. Sajmovi i drugi oblici gospodarskih priredbi na otvorenom mogu se održavati samo uz suglasnost lokalnog i županijskog stožera.

Sportska natjecanja na kojima sudjeluju gledatelji mogu se održati ako gledatelji i tehničko-organizacijsko osoblje imaju digitalne COVID potvrde. Organizatori svih tih događaja obvezni su najkasnije sedam dana prije održavanja okupljanja ili manifestacije poslati obavijest o namjeri organiziranja manifestacije i zatražiti prethodnu suglasnost. “Ovdje se obvezuju županijski stožeri da odmah nakon primitka obavijesti o održavanju provjere jesu li ispunjeni uvjeti za održavanje propisani novom odlukom. Ako nisu ispunjeni uvjeti, županijski stožeri moraju obavijestiti organizatore da se događaj ne može održati”, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na zadnjoj konferenciji za novinare.

Stožer je donio i novu odluku kojom se mijenjaju uvjeti za ulazak u Hrvatsku. Produljilo se trajanje valjanosti potvrde o cijepljenju i preboljenju bolesti, pa se sada može ući u zemlju ako potvrde o primitku dvije doze cjepiva odnosno o preboljenju bolesti nisu starije od 270 dana. Prema prijašnjim uvjetima potvrda nije smjela biti starija od 210 dana. Isto tako, u odluci se precizira da putnici iz zemalja koje pripadaju 1. kategoriji moraju imati negativan nalaz PCR testa ne starijeg od 48 sati i obvezno ići u samoizolaciju, a putnici iz zemalja 2. kategorije pri ulasku u zemlju moraju predočiti negativan nalaz PCR testa koji nije stariji od 72 sata ili antigenskog testa koji nije stariji od 48 sati, neovisno o cijepnom statusu ili preboljenju bolesti. U te zemlje spadaju Velika Britanija, Rusija i Cipar.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist