Grad

Na snagu stupila nova odluka o socijalnoj skrbi

Na snagu stupila nova odluka o socijalnoj skrbi

Odluka o socijalnoj skrbi, koju je Gradsko vijeće Grada Dubrovnika donijelo na svojoj 15. sjednici održanoj 25. listopada 2022., stupila je na snagu. Odlukom se, kako ističu u priopćenju iz Grada Dubrovnika, utvrđuju prava iz oblasti socijalne skrbi koja osigurava Grad Dubrovnik, a koja su propisana Zakonom o socijalnoj skrbi, te prava iznad standarda, uvjeti i način ostvarivanja prava, korisnici te postupak za ostvarivanja tih prava.

Izmjene mjera obuhvaćenih Odlukom o socijalnoj skrbi, a koje su predviđene krovnim zakonom, primjenjivat će se od 1. siječnja 2023. dok će nadstandard koji pruža Grad Dubrovnik ući u primjenu od 1. ožujka 2023., nakon usvajanja mjera Socijalnog programa za 2023. na Gradskom vijeću.

Grad Dubrovnik je u svom proračunu osigurao dodatna sredstva za ostvarivanje novčanih naknada i socijalnih usluga građanima u većem opsegu nego što je utvrđeno Zakonom o socijalnoj skrbi. U Proračunu za 2023. godinu predviđeno je povećanje izdvajanja za najranjivije skupine u iznosu od 750 tisuća do milijun kuna više nego u tekućoj godini, no konačan iznos znat će se nakon završenog usklađivanja mirovina zbog povećanja od 6,18% temeljem Odluke Vlade Republike Hrvatske.

Naime, nova Odluka obuhvaća povećanje mjesečnog novčanog iznosa dodatka na mirovinu s dosadašnjih 200 na 300 kuna, a prati ga i povećanje cenzusa za ostvarivanje mjesečnog dodatka s dosadašnjih 1.800 na 2.000 kuna. Umirovljenici unutar ovog cenzusa čije su socijalne prilike posebno otegotne ostvarivat će uvećani mjesečni dodatak od 500 kuna. Cenzus je povećan i za ostale kategorije umirovljeničkog dodatka. Tako će se umirovljenicima s mirovnom od 2.001,00 do 2.200,00 kuna dva puta godišnje isplatiti iznos od 400 kuna, a onima s primanjima do 2.500 kuna iznos od 300 kuna.

Odluka sadržava i povećanja cenzusa unutar mjere „Pravo na jednokratnu novčanu pomoć“. Tako će za dvočlano kućanstvo doći do izmjena cenzusa s 2.800 kuna na 4.000 kuna. Za tročlano kućanstvo cenzus se povećava s 3.800 kuna na 5.200 kuna, dok se za obitelj s četiri člana cenzus mijenja s 5.200 na 6.500 kuna. Ako kućanstvo ima više od četiri člana, cenzus prihoda za svakog se člana povećava za 875 kuna, umjesto dosadašnjih 500 kuna. Za samce cenzus se povećava s 2.000 na 3.200 kuna.

-Temeljni cilj donošenja ove Odluke je zaštita najugroženijih skupina društva u gradu Dubrovniku, a ista je usuglašena i s novim Zakonom o socijalnoj skrbi kojim se provodi reforma sustava socijalne skrbi radi bolje organizacije sustava te poboljšanja kvalitete življenja najosjetljivijih skupina društva – naglašavaju iz Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist