Grad

Na snagu stupila nova odluka o socijalnoj skrbi

Odluka o socijalnoj skrbi, koju je Gradsko vijeće Grada Dubrovnika donijelo na svojoj 15. sjednici održanoj 25. listopada 2022., stupila je na snagu. Odlukom se, kako ističu u priopćenju iz Grada Dubrovnika, utvrđuju prava iz oblasti socijalne skrbi koja osigurava Grad Dubrovnik, a koja su propisana Zakonom o socijalnoj skrbi, te prava iznad standarda, uvjeti i način ostvarivanja prava, korisnici te postupak za ostvarivanja tih prava.

Izmjene mjera obuhvaćenih Odlukom o socijalnoj skrbi, a koje su predviđene krovnim zakonom, primjenjivat će se od 1. siječnja 2023. dok će nadstandard koji pruža Grad Dubrovnik ući u primjenu od 1. ožujka 2023., nakon usvajanja mjera Socijalnog programa za 2023. na Gradskom vijeću.

Grad Dubrovnik je u svom proračunu osigurao dodatna sredstva za ostvarivanje novčanih naknada i socijalnih usluga građanima u većem opsegu nego što je utvrđeno Zakonom o socijalnoj skrbi. U Proračunu za 2023. godinu predviđeno je povećanje izdvajanja za najranjivije skupine u iznosu od 750 tisuća do milijun kuna više nego u tekućoj godini, no konačan iznos znat će se nakon završenog usklađivanja mirovina zbog povećanja od 6,18% temeljem Odluke Vlade Republike Hrvatske.

Naime, nova Odluka obuhvaća povećanje mjesečnog novčanog iznosa dodatka na mirovinu s dosadašnjih 200 na 300 kuna, a prati ga i povećanje cenzusa za ostvarivanje mjesečnog dodatka s dosadašnjih 1.800 na 2.000 kuna. Umirovljenici unutar ovog cenzusa čije su socijalne prilike posebno otegotne ostvarivat će uvećani mjesečni dodatak od 500 kuna. Cenzus je povećan i za ostale kategorije umirovljeničkog dodatka. Tako će se umirovljenicima s mirovnom od 2.001,00 do 2.200,00 kuna dva puta godišnje isplatiti iznos od 400 kuna, a onima s primanjima do 2.500 kuna iznos od 300 kuna.

Odluka sadržava i povećanja cenzusa unutar mjere „Pravo na jednokratnu novčanu pomoć“. Tako će za dvočlano kućanstvo doći do izmjena cenzusa s 2.800 kuna na 4.000 kuna. Za tročlano kućanstvo cenzus se povećava s 3.800 kuna na 5.200 kuna, dok se za obitelj s četiri člana cenzus mijenja s 5.200 na 6.500 kuna. Ako kućanstvo ima više od četiri člana, cenzus prihoda za svakog se člana povećava za 875 kuna, umjesto dosadašnjih 500 kuna. Za samce cenzus se povećava s 2.000 na 3.200 kuna.

-Temeljni cilj donošenja ove Odluke je zaštita najugroženijih skupina društva u gradu Dubrovniku, a ista je usuglašena i s novim Zakonom o socijalnoj skrbi kojim se provodi reforma sustava socijalne skrbi radi bolje organizacije sustava te poboljšanja kvalitete življenja najosjetljivijih skupina društva – naglašavaju iz Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

RADNICI ČISTOĆE TRAŽE VEĆU PLAĆU I BOLJE UVJETE ‘Ako se ništa ne promijeni, pred iduću sezonu idemo u štrajk!’

Dulist

FRANKOVIĆ UZ DAN DUBROVAČKIH BRANITELJA: Izgubili smo izuzetne ljude, njihov život bio je zalog našeg mira

Dulist

Korak bliže alternativi za vodoopskrbu povijesne jezgre

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija