Kultura

‘Na početku bijaše hrid’ Slavice Stojan, ukoričena povijest Dubrovnika

'Na početku bijaše hrid' Slavice Stojan, ukoričena povijest Dubrovnika

Knjiga Na početku bijaše hrid – Ilustrirana povijest Dubrovnika‘ Slavice Stojan predstavlja esejističku sintezu dubrovačke povijesti od nastanka Grada do propasti Republike.

Nastala je na temelju opsežne literature i dugogodišnjeg istraživačkog i književnog iskustva autorice teksta. Ona sugestivno vodi čitatelja kroz sve epohe i kroz sve uspone i padove u povijesti Grada. Tekst prate ilustracije Ninoslava Kunca koje oslikavaju povijesne portrete i rezimiraju događaje iz prošlosti Republike na duhovit i satiričan način a često se približavaju izričaju stripa.

Njihov kreativni doprinos osobito je je vidljiv u oslikavanju svakodnevice života. Jer, iako kronološku okosnicu ovog stilski dotjeranog i vješto strukturiranog štiva čine politički događaji, težište naracije o Gradu i njegovoj uzbudljivoj prošlosti autorica stavlja na brojne sadržaje društvene i kulturne povijesti i dubrovačke fenomene dugoga trajanja – legende i svetačke kultove, crkveni i komunalni život, republikanski ustroj vlasti, urbanizam i graditeljstvo, bratovštine, vlastelu i staleški poredak, brodogradnju, pomorstvo i trgovinu, diplomaciju, književnost i umjetnost, privatni život itd.

Knjiga je podijeljena na trinaest poglavlja koja na zanimljiv i nadahnut način prati i dopunjuje više od stotinu i pedeset nesvakidašnjih ilustracija. Knjiga je metodološki i sadržajno koherentna i čitljiva. Njezinoj privlačnosti doprinosi i sažetost jer je u njoj bogata i dramatična povijest Dubrovnika ispripovijedana u nešto više od stotinjak intrigantnih i primamljivih stranica.

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist